Zdroje: www.celostnimedicina.cz, cs.wikipedia.org

Proč je lymfatický oběh důležitý?

Oběh mízy v těle lze ovlivnit několika způsoby. Jedním z nich je například masáž. Na to jak a kde tělo masírovat se můžete potívat v tomto příspěvku:

Zdroj: Youtube

I když lymfatický systém není tak často zmiňovaný jako třeba srdce, plíce či mozek, i jeho funkce jsou pro naše zdraví naprosto zásadní. Lymfa, která proudí naším tělem, podobně jako krev, je zodpovědná především za obranyschopnost těla. Slouží tedy hlavně k ochraně těla před infekcemi a nemocemi, ale není to její jediná funkce.

Lymfa čili míza obsahuje bílé krvinky, které jsou klíčové pro obranu těla před infekcemi. Tyto krvinky se v mízních uzlinách a dalších lymfatických orgánech, jako jsou slezina a brzlík, množí a vytvářejí imunitní odpověď proti infekcím. Lymfatické orgány také pomáhají při odstraňování odpadních látek a cizích částic z těla.

Další důležitou funkcí lymfatického systému je transport tuků a vitaminů rozpustných v tucích z trávicího systému do krevního oběhu. Celkově tedy lymfatický systém slouží k udržování rovnováhy tekutin v těle, podpoře imunitního systému a odstraňování odpadních látek z těla.

Jak poznat, že máte problémy s lymfou

Jak se může projevit špatně fungující lymfatický systém? Symptomů je poměrně dost.

  • Jedním z nejčastějších příznaků špatně fungujícího lymfatického systému jsou otoky. Ty se nejčastěji vyskytují na rukou, nohách, kotnících, zápěstích a v obličeji.
  • Uzliny mohou být zduřelé a bolestivé, což je také příznakem zánětu v těle.
  • Pokud lymfatický systém nefunguje správně, projeví se i zhoršenou imunitou, což vede k častějším infekcím, jako jsou například záněty močových cest, dýchacích cest nebo tonzilitida.
  • Přetížení lymfatického systému se projevuje také únavou i problémy se zažíváním všeho druhu.
  • Symptomy mohou zahrnovat také svědivou a suchou pokožku, které jsou důsledkem nedostačeného proudění lymfy.

Jak podpořit lymfatický systém?

Máte-li podezření na zhoršení mízní cirkulace, konzultujte symptomy s lékařem a domluvte se na nejlepším způsobu, jak tělu napomoci s léčbou.

Cirkulaci mízy v těle podporuje cvičení a pohyb, relaxace a redukce stresu, ale také dostatečná hydratace organizmu a konkrétní dieta. Například citrusy, ořechy a zelnina jsou vhodné pro pročištění mízy, ale hlavně redukci zánětů. Ty lze samozřejmě také léčit farmaky a někdy je to i nutné, proto rozhodně nespoléhejte jen na jídelníček a pitný režim.

Související články