I oči vyžadují péči

Lidské oko je párový orgán, který nám umožňuje vnímat z vnějšího světa více než tři čtvrtiny veškerých podnětů. Proto je potřeba o oči pečovat, stejně jako o ostatní části těla. V současné době, která je plná technologie, často oči přetěžujeme, a to celodenním pohledem na displej mobilního telefonu či monitoru počítače. V podstatě tak oči vystavujeme dost rizikovým faktorům, které často vedou ke zhoršení zraku.

Jak se tedy vyhnout celodennímu nošení brýlí nebo je zcela odložit? Dopřejte očím pravidelně nejen pár cviků, ale také náležitý odpočinek. Trénované oční svaly a klidná mysl vám dopomohou ke zdravějšímu zraku, což potvrzují i vědecké studie.

Inspirovat se můžete na videu zde:

Zdroj: Youtube

Trénujte oční svaly

O oční pohyb se starají oční svaly. V případě, že nejsou plně využívány, ztrácejí svou schopnost řádně okem pohybovat a vylaďovat ho tak, aby vidělo jasně a ostře. Bohužel v době vyspělé technologie máme během dne po dlouhou dobu oči jen ve statické poloze.

Člověk si to často ani neuvědomí, ale například při dlouhé práci na počítači je pohled upřen pouze jedním směrem a ze stejné vzdálenosti, což je pro oči nesmírně namáhavé a vyčerpávající. Obzvlášť, pokud se ještě zdržujete v místnosti s klimatizací. Co se s tím dá dělat a jak můžete očím pomoci?

Koulejte očima

Vraťte se trochu do puberty. V tomto věku mnoho jedinců podvědomě koulí očima a reaguje tak jaksi nelibě na spoustu podnětů. Využijte tento pohyb očí k vědomému cvičení. Obyčejné koulení očima zmírňuje námahu zraku.

A jak na to? V klidu se posaďte, zavřete oči a soustřeďte se na hluboké dýchání. Poté začněte pohybovat očima nejprve ve směru hodinových ručiček, poté v opačném směru. Tento cvik opakujte na každé oko alespoň dvacetkrát, a to třikrát denně. Začněte v pomalém tempu a průběžně zrychlujte.

Pohybujte očima v různých směrech

Hlavu držte ve vzpřímené, avšak uvolněné poloze a zavřete oči. Poté s nimi začněte pohybovat směrem nahoru a dolů, a to až do krajních poloh, abyste pocítili jisté pnutí. Pohyby provádějte pomalu a v plynulém tempu. Po šesti opakováních oči otevřete a nechte je na pár vteřin odpočinout.

Stejným způsobem pak pohybujte očima silně doprava a pak doleva, na každou stranu tak daleko, jak to je možné. Trénujte i úhlopříčné pohyby, kdy okem budete pohybovat nejprve směrem vpravo nahoru a zpět vlevo dolů, taktéž i naopak, tedy vlevo nahoru a vpravo dolů. Procvičíte tak nejen oční svaly, ale i promasírujete oční bulvy.

Pravidelně mrkejte

Mrkání je pro zdraví oka nesmírně důležité. Dochází tak ke správnému zvlhčení oka a jedná se o prevenci před nepříjemným podrážděním. Během sledování elektroniky si často neuvědomujeme, že je mrkání oka značně omezeno, a to i pětinásobně. Povrch oka tak trpí, protože není dostatečně zvlhčený a někdy může dojít i k osychání rohovky. Každých 20 minut byste tedy měli oko řádně promrkat.

Zdroje: www.cs1.hayhill.org, www.flowee.cz, www.cvikyprooci.cz