Čokoláda není sladkostí, kterou bychom si museli nutně upírat. Nekousejte ji a vychutnejte si plně její báječnou chuť. I to, jak jíme, je důležité. Proč bychom neměli čokoládu kousat?
Zdroje: www.lifehack.org, www.prozeny.cz
Vychutnávání čokolády
Ochutnávání a vychutnávání je věda. Pokud jste někdy viděli profesionální ochutnávače v praxi, pak víte, že málokdy sousto nebo hlt nápoje hned spolknou. Proč a nač, to je jasné. My však nejsme ochutnávači a co nám chutná, je jen naše věc. Co ovšem producenty kvalitních čokolád zajímá velmi, je to, zda umíme skutečně vychutnat čokoládové tabulky, pralinky či figurky. A nejde jen o zážitek z dobré čokolády.
Čokoláda není jen jedna. Vybrat si můžete z velikého množství druhů.
Tuk v čokoládě plní důležitou funkci
Jak jistě tušíte, rozdíl v čokoládách není jen v obsahu cukru, který je do hmoty přidaný, jde také o obsah kakaa a v neposlední řadě také kakaovém tuku čili másla. Kakaové boby obsahují poměrně velké množství těchto tuků přirozeně, a navíc se do čokolády tuk také ještě někdy přidává. Právě tuk dovoluje čokoládě rozpuštění, přidává také na jemnosti a celkově intenzivním prožitku.
Na počátku dobré čokolády jsou kvalitní kakaové boby.
Abyste si mohli čokoládu vychutnat, pak ji rozhodně nekousejte, ale cucejte jako bonbon. Kakaové máslo se začíná rozpouštět při teplotě okolo 35 °C, takže brzy po tom, co kousek čokolády vložíte do úst. Tuk, který sice není nijak chuťově výrazný, napomůže kakao distribuovat k chuťovým pohárkům a vy si pak kousek čokolády skutečně vychutnáte.
Proč jen kousek? Tak jako je to doporučované u jakéhokoli jídla, které si chceme vychutnat. Také na čokoládu si udělejte čas. Zdá se vám to hloupé? Není to tak.
Čokoláda by se měla vychutnávat.
Proč jíst čokoládu pomalu?
Čokoláda je sice v mnohém přínosná a kakao je považované také za superpotravinu, nicméně v kombinaci s cukrem a tukem může jít o kalorickou bombu. Čokoláda sice pozitivně působí na srdce i lidskou paměť a je plná antioxidantů, ale rozhodně nejde o potravinu, kterou bychom jinak mohli označit za zdravou. Nicméně všechno, co jíte, si vychutnávejte. Vaše uspokojení nejen z chuti, ale i pocit plnosti bude o to intenzivnější. Nebudete se přejídat, jídlo i sladkosti a jiné, byť nezdravé pokrmy, si užijete. Díky vychutnávání kvalitní čokolády udržíte na uzdě také vaše nutkání na sladké.
Pokud máte starost o kalorie, vybírejte si spíše z tmavých čokolád, které mají velký podíl kakaa. Bílé čokolády například neobsahují žádný kakaový prášek.