Zdroje: www.zdravestravovani.eu, ceskozdrave.cz

Žloutnutí a bělení nehtů

Žloutnutí nehtů má mnohé příčiny. Mohou být zdravotní a poukazovat na onemocnění, ale také zlozvyk jako je kouření. Žloutnoucí nehty jsou nejčastěji spojovány s plísňovými onemocněními nehtu a lůžka, ale ty se častěji vyskytují na nohou. Žluté zabarvení nehtů může souviset také s problémy se štítnou žlázou. Silní kuřáci a kuřačky pak mohou mít zažloutlé nehty kvůli dehtu a nikotinu. Šednoucí nehty jsou signálem toho, že organismu chybí železo, což bývá časté ve vyšším věku.

Nehet je sice již neživá část našeho těla, ale je jasné, že i podle nehtů je dobře patrné, zda je tělo zdravé. Změny na nehtech souvisí s tím, co jíme, a s deficity určitých minerálů, které je vhodné doplnit nejen pro barvu, ale především kvalitu celého nehtu. Barva lůžka nehtu vypovídá o aktuálním stavu, prokrvení či onemocnění, zatímco pomalu rostoucí nehet informuje o změnách v těle, které proběhly dříve.

Bílé nehty pomocí jedlé sody

Zažloutlé nehty je možné zesvětlit či vybělit pomocí obyčejné jedlé sody. Postup není nijak náročný, a proto byla a stále je jedlá soda oblíbeným pomocníkem při domácí manikúře. Jedlou sodu můžete aplikovat prsty, ale mnohem jednodušší a účinnější je použití starého kartáčku na zuby. Namočte jej do trošky vody, případně citronové šťávy pro intenzivnější efekt a následně do jedlé sody. Krouživými pohyby jemně třete povrch nehtu, ale také pod nehtem. Vyčistěte všechny nehty a pak opláchněte čistou vodou.

Peroxid vám pomůže i k bílým nehtům

Také peroxid, který dámy dříve používaly k odbarvování vlasů, může pomoci s barvou nehtů. Peroxid nařeďte vodou ve stejném poměru. Na aplikaci se nejlépe hodí vatová tyčinka. Namočte ji do tekutiny a třete celý povrch nehtu, tak jako byste používali odlakovač. Změna barvy by měla být patrná téměř okamžitě. Nenechávejte však peroxid na nehtech působit příliš dlouho!

Bílé nehty díky pastě na zuby

Nemáte-li sodu a nechcete-li použít peroxid, pak vám může pomoci také bělící zubní pasta. Vyzkoušejte ji. Takovou naše babičky rozhodně neměly!
Pokud nepoužíváte bělící pastu, smíchejte trošku obyčejné pasty na zuby s jedlou sodou nebo práškem do pečení.

Související články