Cítíte každé ráno, nebo i někdy během dne, jistou ztuhlost nebo nepříjemnou bolest kolen a v podstatě se musíte pokaždé pomalu rozhýbat? Nebo vás trápí bolest i při nějaké konkrétní činnosti? V lepším případě může sama odeznít, ale při dlouhodobých nesnázích byste měli určitě navštívit odborného lékaře nebo fyzioterapeuta.

Proč kolena bolí

Příčin potíží může být mnoho. Například se může jednat o degenerativní změny, zánět, poúrazový stav nebo bolest přenesenou z jiné části těla. Bolest častokrát způsobují i slabé svaly v oblasti kolene, špatná chůze, nadváha, nadměrná zátěž, poškozená chrupavka nebo artróza.

Jak můžete svým kolenům pomoci?

V případě, že máte nadměrnou hmotnost, určitě byste ji měli snížit. Za každý shozený kilogram vám budou kolena vděčná. Nezapomeňte také na pravidelný, avšak šetrný pohyb. Určitě není potřeba se vyhýbat pravidelnému pohybu. Jen byste kolena neměli zbytečně přetěžovat. Velmi vhodná je chůze, plavání, jízda na kole a jóga. A nezapomínejte ani na správnou masáž.

Inspirujte se masáží pro zdravá kolena Mistra Mu Yuchuna na videu zde:

Zdroj: Youtube

Uvolňujte kolena masáží

Aby byla vaše kolena zdravá, je potřeba dát jim správnou péči. A tou jsou masáže a pravidelná cvičení. Je to totiž zároveň i nejlepší prevence, aby vám kolena vydržela co nejdéle zdravá.

Kolena byste si měli pravidelně poplácat uvolněnou dlaní, zlepší se tak jejich prokrvení a do kolen se rychleji dostanou důležité živiny, biologicky aktivní látky a hormony. Koleno se zároveň celkově uvolní. Potom koleno dlaněmi plynule třete.

Důležité tři body

Vždy byste měli namasírovat i tři důležitá místa na koleni. První z nich se nachází na vnitřní části kolene, kde končí kost a začíná vyvýšení kloubu. Zhruba tak 2 cm směrem dovnitř od tohoto bodu je druhé důležité místo, kde se nacházejí šlachy.

Třetí bod snadno najdete, když nohu pokrčíte v koleni. Na jeho vrchní straně směrem na stehno začíná vnitřní široký sval. Když ho dobře nahmátnete, najdete v něm jamku, v němž je šlacha, jejíž pravidelnou masáží buď předejdete možným komplikacím, anebo si ulevíte od bolesti.

Zdroje: www.kloubin.cz, www.vimcojim.cz, www.pleva.cz