Černé tečky vznikají v důsledku ucpání pórů mazem ze žláz, který se hromadí pod povrchem pleti. Mnozí si myslí, že tyto tečky jsou černé ze zanesené špíny. To je ovšem milné tvrzení, jelikož ve skutečnosti svou tmavě hnědou až černou barvu získávají po kontaktu se vzduchem, kdy tak ucpaný pór oxiduje a mění svou barvu. Příčin, proč černé tečky na nose vznikají, je několik.

Zvyšte přísun tekutin

Nejčastější příčinou bývá nesprávný pitný režim. Dostatečně pijte a pravidelně čistěte pokožku před i po aplikaci make-upu. Nejvhodnější je si vytvořit ranní a večerní rutinu, která zabere pouhých pár minut. Stejně jako u akné, tak i u černých teček mohou stát za jejich vznikem hormonální změny.

Vaječný bílek jako zdravotní zázrak

Vařili jste nějaký pokrm, kam bylo potřeba přidat pouze žloutky a bílky vám zbyly? Využijte je jako čisticí kúru na obličej! Naneste si bílek na tvář a vyčkejte, dokud nezaschne. Poznáte to podle toho, že se vaše pokožka lehce napne. Poté ho opatrně sloupněte a omyjte si obličej vodou nebo vlhčenými ubrousky. Nejenže pleť zbavíte přebytečných olejů a nečistot, ale také jí dopřejete kompletní výživu i rychlejší regeneraci poškozených buněk.

Podzimní čas na pomeranče

Jistě už jste začali kupovat pomeranče, které dodávají důležité vitamíny pro váš organismus. Věděli jste však, že můžete využít opravdu veškeré části tohoto ovoce? Je tomu tak! Slupky jsou výbornou zbraní proti černý tečkám i zubnímu plaku. Přejíždějte slupkou z pomeranče po pleti, kde se nacházejí černé tečky. Výsledný efekt vás mile překvapí!

Pasta z jedlé sody

Jedlá soda je dnes velmi dobrým pomocníkem nejen v kuchyni, a proto vás jistě nepřekvapí, že pomůže i v boji proti černým tečkám. Stačí si smíchat jednu lžíci prášku s přiměřeným množstvím vlažné vody. Vznikne vám konzistence pasty, kterou naneste na obličej a nechte působit 20 minut. Při nanášení pasty můžete tvář lehce masírovat. Po uplynulé době důkladně opláchněte. Častějším používáním docílíte lepších výsledků.

Pleťová maska z vaší kuchyně

Nechcete utrácet peníze za pleťové masky? Jednu stejně účinnou si můžete vyrobit sami doma! Postačí vám na to pouze citronová šťáva, cukr a med. Proč právě tyto ingredience? Citron vytáhne z pleti mastnotu, cukr poslouží jako peeling a med pokožku hydratuje a ochrání před bakteriemi. Všechny ingredience smíchejte dohromady a vzniklou pastu naneste na tvář, kde se černé tečky vyskytují. Po pěti minutách působení krouživými pohyby pokožku masírujte jednu minutu. Opět nechte působit dalších pět minut a poté můžete umýt teplou vodou.

Rajčatová dužina pokožku rozjasní

Další způsob, jak se efektivně černých teček zbavit, je pomocí rajčat. Obsažené vitaminy A a C absorbují maz a zmenší póry. Tento tip je vhodný především pro ty, kteří mají mastnou pleť. Rajčatová dužina si poradí s přebytečnou mastnotou a zároveň vám pleť hydratuje. Nakrájejte čerstvé rajče na plátky, kterými si potírejte tvář. Následně opláchněte vodou. Před aplikací rajčatové dužiny raději zkuste na malé ploše, zda ji vaše pleť dobře snáší.

Zdroje: prostreno.cz, goodie.cz, prozeny.cz