Zdroje: zeny.iprima.cz, www.vimcojim.cz

Dovolená láká odpočinkem i jídlem

Mít zájezd s all inclusive není nic zvláštního. Populární je také resortová turistika, kdy stráví hosté celou dovolenou v krásných a často luxusních hotelích a přilehlých zahradách, plážích a sportovních areálech, nicméně mezi zdmi resortu. Během takové dovolené si rozhodně odpočinete a úlevou je i fakt, že nemusíte vařit. Pestrou škálu pokrmů vám připraví hotelová obsluha a dnes již opět ve formě švédských stolů. Je to způsob neobyčejně líbivý, ale také záludný, pokud se snažíte udržet si štíhlou linii či snad shodit pár kilo.

Přístup ke stravování na dovolené může být různý. Podívejte se na krátké video a hned budete mít lepší představu.

Zdroj: Youtube

Připravte na dovolenou i vaši mysl

Jak se fyzicky i duševně připravit na stravování během dovolené? Začněte tím, že se nebudete stresovat. Pokud nemáte možnost sledovat jídelníček a vybírat stejné potraviny, které byste nakupovali doma, pak se smiřte s tím, že dovolená může znamenat výkyv na váze, nicméně se snažte jíst rozumně, abyste si nezpůsobili problém. I když není vhodné vážit se denně, což je naopak zbytečně stresující, zkuste se převážit alespoň jednou nebo dvakrát za čtrnáct dnů. Naopak to pro vás může být motivující a vhodné, abyste se lépe dokázali ovládat.

Jak neztloustnout na dovolené?

Chcete-li prostě jíst a využít veškeré nabídky hotelového stravování, vždy dejte na talíř první bílkoviny a pak zeleninu. Až v druhé řadě je vhodné ovoce a přílohy, jako rýže, těstoviny či brambory. Dobré je uvědomit si, že není nutné urvat talíř plný jídla. Rozmazlujte se a raději si užijte pestrosti než hromady jídla.

Pamatujte na pitný režim. I když by byla škoda ochudit se o nápoje z exotického ovoce, ke džusům se chovejte jen jako k zákusku. Čím víc vody vypijete, tím lépe. Dostatek tekutin je nejen důležitý v zemích, kde je teplo, ale také vám to pomůže nepřejídat se. Nemusíte vůbec trpět hlady nebo nejíst, stačí se držet jen obvyklých porcí a vhodných jídel.

Důležité je také nespěchat a věnovat se jídlu. Jíme i očima a při pomalém jezení sníte méně. Je to díky tomu, že pocit nasycení se dostaví až o něco později. Proto se nerozptylujte jinou činností a soustřeďte se na jídlo.

Máte-li zkušenosti s přerušovaným půstem, pak i rozdělení dne na bloky, kdy konzumujete a kdy ne, je rozhodně způsob, jak je možné regulovat příjem kalorií. Přitom si budete mít možnost užít do sytosti specialit místní kuchyně. Každý přístup má rozhodně svá úskalí, ale také výhody.

Netloustněte! Věnujte se sportům

Na druhou stranu dovolená rozhodně není jen o ležení u bazénu a jezení. Přidejte do svého programu různé aktivity a nemusíte se bát tloustnutí. Plavání, běhání v písku, cvičení ve vodě, potápění a vodní sporty, míčové hry, ale také túry, procházky městem a po památkách i jiný pohyb jsou vhodné a každou dovolenou ozvláštní. Navíc velké a dobře vybavené hotely mají i vlastní posilovnu, kam si klidně můžete jít na 20 minut zacvičit. Myslete na pohyb, který máte rádi a během dovolené si jej dopřejte.

Související články