Roztřepené konečky nejsou neobvyklé

Pokud je vlas již roztřepený, pak jej skutečně neslepíte. Poškozený, vysušený a křehký vlas se třepí na úplném konci vlasu, ale třepení může i pokračovat v délce větší než několik centimetrů. Roztřepení konců se dá někdy zamaskovat, ale nejlepší způsob je vlasy zkrátit, alespoň o roztřepené konce a začít se o ně lépe starat. Každé vlasy jsou jiné a někteří z nás trpí na třepení vlasů víc. Vyzkoušejte proto různé tipy na péči o třepící se vlasy a zjistěte, které produkty jsou konkrétně pro vaše vlasy ty nejlepší.

Tipy jak předejít roztřepení konce vlasů

Než se dostaneme k přípravkům, které můžete jednoduše aplikovat doma, tady je pár tipů jak se starat o vlasy, aby se třepily méně.

  • Pokud je to možné, nemyjte vlasy denně. Vyzkoušejte, zda by nestačilo vlasy ošetřit pouze kondicionérem bez použití šamponu.
  • Používejte kondicionéry, které se neoplachují.
  • Vyzkoušejte přírodní kosmetiku. Je často šetrnější, ale ne všechny přírodní přípravky působí stejně, některé mohou i vysušovat, čemuž je potřeba předejít.
  • Vyhněte se úpravě vlasů teplem. Při vysoušení vlasů používejte co nejstudenější vzduch. Aplikujte na vlasy prostředky chránící před poškozením teplem.
  • K rozčesávání vlhkých vlasů používejte hodně řídký hřeben nebo kartáč.
  • Kvalitu vlasu ovlivníte především stravou a vitamíny.
  • Nezapomeňte ani na vitamíny a minerály, kterými podpoříte lepší kvalitu vlasu. Proti tvorbě roztřepených konců pomáhá vitamín C, biotin, označovaný také jako B7 nebo H, a niacin čili B3, neopomínejte také konzumaci proteinů ve stravě.

Vlasové masky z vajec

Jednoduchou masku na vlasy doma připravíte smícháním dvou lžic olivového oleje se žloutkem a lžicí medu. Dobře vše promíchejte a aplikujte po celé délce vlasu. Po půl hodině působení směs opláchněte z vlasů a umyjte je šetrným šamponem.
Celé vejce můžete také vyšlehat společně se lžičkou olivového oleje a vetřít do vlhkých vlasů. Masku nechejte působit alespoň dvacet minut, opláchněte a vlasy umyjte šamponem, tak jak jste zvyklí.

Medová maska na roztřepené konečky

Na vlasovou masku můžete použít med a zakysanou smetanu. Na půl hrnku smetany stačí lžíce medu, které je ale potřeba dobře promíchat, aby se obě suroviny propojily. Masku z medu a smetany nanášejte na suché vlasy, především na jejich postižené konce. Po dvacetiminutovém působení opláchněte medovou masku z vlasů teplou vodou.

Přírodní oleje proti třepení vlasů

Mezi přírodní oleje, které významně pomáhají při třepení konečků, patří rozhodně mandlový olej a arganový olej. Bývají sice dražší, ale do umytých a ještě vlhkých vlasů stačí vetřít jen velmi malé množství, doslova pár kapek. Také panthenol pomáhá proti poškození, lámavosti a podpoří obnovení pružnosti vlasů.

Zdroje: https://www.healthline.com, https://vitalitis.cz