Bradavice se mohou vyskytnout v podstatě kdekoliv na těle. Nejčastěji se objevují na nohou a na rukou. Kromě toho, že se nejedná o moc estetickou záležitost, horší je, že bývají bolestivé a mají tendenci se rozrůstat. Proto byste proti nim měli zakročit co nejdříve a efektivně. Máme pro vás hned několik ověřených tipů a efektivních řešení.

Co to je bradavice

V podstatě se jedná o výrůstky na kůži, které jsou vyvolány virovou infekcí způsobenou papilomavirem HPV. Do těla se velice snadno dostane drobným poraněním kůže, a to nejčastěji v místech s vysokou vlhkostí, jako jsou veřejné bazény, sauny, sprchy a koupaliště. Proto vždy v těchto prostorech používejte vlastní vhodnou obuv, kterou pravidelně dezinfikujte.

Bradavice se přenášejí i přímým kontaktem, a tak se mohou snadno rozšířit na více místech na těle. Pokud již bradavici máte, nenavštěvujte do jejího vyléčení tato veřejná místa, aby se virus dále nepřenášel. A jak si s nimi můžete poradit?

Využijte sílu známého plevele

Obecně je považován za plevel. Nicméně vlaštovičník větší je mezi bylinkáři známý kromě dalších významných účinků i jako efektivní pomocník na bradavice. Můžete využít jeho čerstvé šťávy na pravidelné potírání, ale teď na podzim je ideální zhotovit si z této byliny efektivní tinkturu. Její výroba je naprosto jednoduchá.

Inspirovat se můžete na videu:

Zdroj: Youtube

Tinktura z vlaštovičníku

K výrobě tinktury se zpravidla využívá celá rostlina, tedy kořen i kvetoucí nať. Po řádném očištění vlaštovičník nakrájejte na drobné kousky a vložte jej do skleněné uzavíratelné nádoby. Bylinu zalijte 65 až 80 % alkoholem, můžete použít líh či vodku, a na tmavém teplém místě nechte tak 3 týdny louhovat. Po uplynutí náležité doby tinkturu sceďte přes čisté plátýnko. Bradavice potírejte dvakrát až třikrát denně.

Výborně funguje i jablečný ocet

Namočte v octu kousek čisté gázy, přiložte jej na bradavici a přelepte náplastí. Nejlépe nechte působit přes noc a opakujte až do doby, dokud se bradavice nevyloupne.

Podobně působí i citronová šťáva

Smíchejte čerstvě vymačkanou šťávu v poměru 1:1 s vodou a přikládejte na gáze na noc, tak jako obklady s jablečným octem.

Naložený citron v octě

V této metodě využijete obě uvedené ingredience. Nakrájejte si citron na drobné kousky, zalijte je octem a nechte je přes noc louhovat. Druhý den přiložte kousek citronu na bradavici a přichyťte obvazem či náplastí. Lepšího a rychlejšího výsledku dosáhnete, když si vždy před aplikací dopřejete teplou lázeň, v případě, že máte bradavice na chodidlech.

Nepřítelem bradavic je i čerstvý česnek

Oloupejte si stroužek česneku a ukrojte z něho plátek, který si budete pravidelně přikládat na postižená místa do té doby, než bradavice zmizí.

Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.kucharidodomu.cz, www.styl.instory.cz