Celulitida je potíž, která člověka trápí nejvíce ze všeho v létě, v období krátkých šortek a plavek. Pro některé ženy je doslova noční můrou. Dobrá zpráva je, že se dá tento kosmetický problém řešit. Chce to jen trpělivost a vůli. Ovšem odměnou vám bude pružné tělíčko pevné jako skála. Těšíte se?

Kde se ta celulitida bere…

Celulitida je vlastně lokální metabolická porucha podkožní tkáně, k níž dochází vlivem lymfatickým změn. V průměru postihuje 80 až 90 % žen, ale v malém procentu se vyskytuje i u mužů a dětí. Projevuje se zvrásněným vzhledem, kdy se tuková tkáň protlačí skrze vláknité pásy v kůži, které ji spojují se svaly. K jejímu vzniku často přispívá i zmenšení vrstvy kůže, ke které dochází s přibývajícím věkem.

Nejčastěji se celulitida vyskytuje v oblasti hýždí, boků, stehen a břicha. často se objevuje už v období dospívání, ale také během těhotenství a v menopauze. Nevěřte pověrám, že celulitida je jenom přebytečný tuk. Přestože vzniká zvětšováním objemu tukových buněk, za vším stojí hlavně nahromaděné odpadní látky.

Co všechno k celulitidě přispívá

Velký vliv na vznik celulitidy mají hormonální změny, které probíhají v těle. Buď ty přirozené, jako například menstruace, které bývají spojeny se zadržováním vody, anebo vlivem hormonální antikoncepce. Prevítem, který značně přispívá k celulitidě, je i nadváha a samozřejmě kvalitu kůže také ovlivňuje věk, protože kůže časem přirozeně ochabuje. Vyhněte se i náhlým výkyvům váhy a množství zkonzumovaného jídla. V případě, že byste se chtěli opravdu celulitidy nadobro zbavit, jde vždy o celkovou změnu životního stylu.

Hýbejte se s radostí

Naprosto nejúčinnější je na celulitidu dostatek aktivního pohybu. Najděte si pohyb, který vás naplňuje a nemůžete bez něho být. Měl by pro vás být prostředkem k utužení těla, ale i k zábavě a smíchu s přáteli. Počítá se i každý krok, choďte proto víc pěšky, brzy se dostaví výsledky a budete mít další motivaci nepřestávat. Hlavně se budete cítit fit a svěží. Nezapomeňte si také zarelaxovat u řádného protažení, dosáhnete tak štíhlých a pevných linií těla. Aktivnímu sportu byste se měli věnovat nejméně dvakrát týdně, a to klidně i doma.

Základem je dostatek tekutin

Jednou z nejdůležitějších věcí je pravidelný a dostatečný pitný režim, který by měl ze všeho nejvíc obsahovat čistou vodu bez bublin a neslazené čaje. Denně byste měli vypít zhruba 2,5 až 3 l denně. V každém případě řekněte stop cukru a jezte dostatek zeleniny a ryb. Upřednostňujte lehká a dobře stravitelná jídla a vyhýbejte se smaženým pokrmům a moučným omáčkám.

Buďte si domácím lékařem

Efekt likvidace celulitidy můžete zvýšit pomocí domácí masáže nebo jednoduchých přístrojů na odstranění celulitidy. Které to jsou?

Masážní kartáče – nejenže výborně stimulují průtok krve a lymfy, ale skvěle odstraňují i odumřelé kožní buňky. Kartáčujte si kůži každý den alespoň 5 minut směrem odspodu nahoru nebo dlouhými krouživými pohyby.

Silikonové masážní baňky – jedná se o praktické pomůcky pro prokrvení pokožky a podkožních svalů, které fungují na bázi podtlaku. Uvolníte tak veškeré svalové napětí a podpoříte detoxikaci těla.

Galvanické žehličky – vyhladíte a vyživíte si pokožku a perfektně eliminujete toxiny.

A co používaly už naše babičky?

Masáž jablečným octem – potírejte postižená místa roztokem jablečného octa a vody v poměru 1:1.

Masáž kávovou sedlinou – snadno odstraníte odumřelé kožní buňky a kofein výborně stimuluje krevní oběh. Potírejte tak 10 minut inkriminovaná místa kávovou sedlinou rozmíchanou v kvalitním oleji.

Zdroje: www.mojezdravi.cz, www.econea.cz, www.fitness-trenink-doma.cz