Klíště je parazit přizpůsobený k sání krve jako mnoho dalších druhů členovců. Bohužel jsou tito osminozí roztoči významnými přenašeči infekcí, které člověka ohrožují. V našich zeměpisných podmínkách jsou nejčastěji klíšťaty přenášeni původci lymeské boreliózy a klíšťové encefalitidy. Správným a hlavně včasným odstraněním klíštěte se riziko přenosu patogenu z infikovaného klíštěte výrazně snižuje.

Důležitá prevence

Přesto, že letní měsíce lákají do přírody, pohyb venku přináší potenciální riziko napadení klíštětem. Nejvíce aktivní jsou klíšťata v květnu, červnu a v červenci, ale sezóna aktivity klíšťat začíná už v březnu a trvá až do listopadu. Výskyt klíšťat se neomezuje jen na lesní porosty a louky s vysokou trávou, stále častěji je potkáte i v parku nebo na udržované zahradě. Je proto nutné být neustále ve střehu a dodržovat preventivní opatření. Noste světlý dlouhý oděv, používejte repelentní prostředky a po návratu domů se převlečte a bedlivě prohlédněte.

Důkladná prohlídka

Pečlivá prohlídka musí zahrnovat celé tělo, klíšťata se ráda přisávají například do podkolenní jamky nebo podpaží, oblíbená jsou také třísla nebo prostor za ušima. Klíště se ale může přichytit kdekoli na těle, včetně hlavy nebo intimních partií. Nezapomínejte, že čerstvě sebrané exempláře mohou dosahovat jen nepatrných rozměrů, člověka nenapadají jen dospělci, hostitele vyhledávají i larvy nebo nymfy. Nenasáté samičky jsou obvykle větší, měří kolem 3 až 5 mm, samečci dosahují velikosti okolo 2,4 mm (ti ale krev nesají), nymfy jsou velké asi 1,3 mm a nenasátá larva je velmi nenápadná, měří jen 0,8 mm. Právě takové drobné tvory je možné snadno přehlédnout, přitom i oni mohou přenášet infekci.

Pryč s ním

Přisáté klíště odstraňte neprodleně, čím dříve tak učiníte, tím menší je riziko přenosu mikroorganismů, které vyvolávají onemocnění. Čím déle je klíště přisáté, tím větší dávka patogenu se do těla hostitele dostává. Kromě toho je zprvu přichycení klíštěte méně pevné a není tak obtížné ho odstranit. Čerstvě přisáté klíště je totiž na začátku přichyceno pouze výběžky hypostomu (forma bodavě savého ústního ústrojí, slouží k přichycení do hostitele a sání krve). Na tomto bodci jsou zpětně orientované zoubky, které slouží k zachycení a fixaci v kůži. Během prvních několika hodin po přisátí vytvářejí složky slin klíštěte kolem hypostomu obal z tzv. cementu, který upevňuje parazita v ráně.

Bezpečné vytažení

Místo, kde se klíště přisálo k tělu nejprve vydezinfikujte, použijte jodový nebo jiný dezinfekční roztok. V lékárnách jsou k dostání i speciální přípravky, určené k rychlému a bezpečnému odstranění klíštěte, které parazita v krátké době zneschopní a maximálně usnadní jeho vyjmutí. Klíště nikdy nevytahujte silou ani nevytrhávejte, mohlo by dojít k utržení přední části, která zůstane vězet v kůži. Vhodné není ani kroucení a točení. Pohybujte lehce tělem klíštěte ze strany na stranu, kývání doprovázené lehkým tahem klíště během několika minut uvolní. Klíště zbytečně netiskněte ani nemačkejte, k práci použijte kousek navlhčeného hadříku nebo prst v rukavici. Při odstranění parazita vám pomohou i měkké pinzety nebo speciální karty se zářezy, které klíště podeberou a vytáhnou. Tělo klíštěte zlikvidujte, vydezinfikujte si ruce a sledujte, zda se skvrna na pokožce nerozrůstá nebo jinak nemění. Zarudnutí pokožky by mělo po 2 až 3 dnech odeznít.