obrázek z archivu ireceptar.cz

Jak pěstovat a připravovat pastinák: Od výsevu po sklizeň a využití v kuchyni

Pastinák je kořenová zelenina našich babiček, která se opět těší oblibě. Pěstování není obtížné, vydrží čerstvý po celou zimu. Lze jej vařit i péct, je vynikající zeleninovou přílohou.

Pastinák má velmi dlouhou vegetační dobu. Semena vyséváme ven začátkem jara, když nastane příznivé počasí, a kořeny sklízíme až v zimě. Pastinák je tedy na záhonu téměř celý rok. Zabírá tam sice místo hodně dlouho, ale na druhou stranu zase od vyjednocení semenáčků už nevyžaduje téměř žádnou péči. Pastinák navíc sklízíme v době, kdy je jiné čerstvé zeleniny málo, a je velice otužilý.

pěstování pastinákupěstování pastinákuAutor: Archiv ireceptar.cz

Pěstování

  • Pastinák poroste téměř v jakékoli půdě, ale nejlépe se mu bude dařit v hluboké, úrodné a poměrně lehké půdě. Ideální je půda dobře vyhnojená pro předchozí plodinu.
  • Vybereme pro něj slunné, otevřené stanoviště
  • Před výsevem už hnůj nepoužíváme, protože by se kořeny pastináku větvily namísto toho, aby vyrostl vždy jen jeden dlouhý a rovný kořen.
  • Připravíme si rýhy 1 cm hluboké na vzdálenost 40 cm. Můžeme také vysévat tři až čtyři semena ve skupinkách asi 40 cm od sebe, a až vzejdou, vyjednotit ty nejslabší.
  • Semenáčky poprvé jednotíme, jakmile vyrostou na 2,5 cm. Pak je jednotíme ještě dál, až jsou jednotlivé pastináky od sebe 15–25 cm.
  • Rostliny pravidelně okopáváme, aby záhony nezarostly plevelem.

Společný záhon pastináku, salátu a ředkviček

Když plánujeme, kam pastinák zasejeme, musíme pamatovat na to, že tam bude téměř celý rok. Částečně se dá tento pastinákový záhon využít ještě tak, že současně s pastinákem zasejeme mezi řádky také hlávkový salát. Dozraje a bude sklizený dřív, než bude pastinák potřebovat všechno místo pro sebe. Spolu s pastinákem se do jednoho řádku dají vysévat i ředkvičky. Rostou velmi rychle a ještě před vyklíčením pastináku přesně vymezí řádek, abychom ho mohli začít co nejdříve okopávat. Ředkvičky pak sklidíme současně s jednocením pastináku.

sklizeň pastinákusklizeň pastinákuAutor: Archiv ireceptar.cz

Sklizeň

Pastinák můžeme začít sklízet, jakmile na podzim uschnou natě. Lepší pastinák bude až po prvních mrazech, které chuť kořenů vylepší. Při vyrývání musíme dávat pozor, abychom vidlemi kořeny nepoškodili. Nejlepší ale je nechávat pastinák v zemi a sklízet ho podle potřeby. Koncem zimy je však vhodné všechny zbývající kořeny sklidit, jinak začnou znovu obrůstat. Uskladníme je na chladném místě a přihrneme zeminou.

Přínos pastináku pro zdraví

Pastinák je bohatší na vitaminy a minerály než jeho blízce příbuzná mrkev. Obsahuje velké množství draslíku (600 mg ve 100 g) a je také cenným zdrojem vlákniny. Svými léčivými účinky jsou známé kořen a plody pastináku, obvykle se podává jako nálev (2–3 lžičky na 250 ml), který popíjíme 2–3x denně. Nálev působí močopudně a má uklidňující účinky podobně jako např. meduňka. Užívání také zlepšuje chuť k jídlu a pomáhá při čištění močového měchýře od močových kamenů či písku. U citlivých jedinců však může jeho užívání vyvolat alergickou reakci po vystavení se slunečnímu záření. Dříve se při souchotinách doporučovalo užití kořene pastináku spolu s mlékem, Římané zase kořeny pastináku využívali jako afrodisiakum.

pastinák pečený s mrkvípastinák pečený s mrkvíAutor: Archiv ireceptar.cz

Využití pastináku v kuchyni

Tuto nasládlou kořenovou zeleninu používali naši předkové podobně jako brambory a postupně znovu zaujímá svoje místo na trhu. Pastinák se tradičně podával jako příloha k hovězí pečeni.

  • Před tepelnou úpravou odkrojíme natě i kořínky.
  • Kořen tence oloupeme a podélně nakrájíme na silnější plátky.
  • Velké kořeny rozkrájíme na čtvrtky a odstraníme dřevnatý střed.

Pastinák vaříme v osolené vodě asi 20–25 minut, záleží na jeho velikosti. Můžeme jej také připravovat v páře nebo vařit v mléce. Pastinák je vynikající, když ho upečeme jako brambory a podáváme k pečenému kuřeti nebo hovězí pečeni. Lze ho i uvařit a rozmačkat s máslem a muškátovým oříškem na kaši, a to jak samotný, tak smíchaný ve stejném poměru s mrkví nebo bramborami. Z pastináku se také vaří výborná krémová polévka, kterou okořeníme špetkou chilli. Díky přirozeně nasládlé chuti lze pastinákové pyré použít i do dortů a koláčů. 

pastinákové pyrépastinákové pyréAutor: Archiv ireceptar.cz

Pastinákové pyré

Ve vodě nebo v páře uvaříme 900 g pastináku doměkka. Scedíme ho a rozmixujeme na pyré. To pak nalijeme znovu do hrnce a vmícháme do něj 50 g másla, potom jeden žloutek a lžíci medu. Lehce přisolíme, opepříme a přidáme špetku skořice. Pyré se hodí k roštěnkám nebo k pečené šunce.