Zdroje: hobbyrecepty.cz, prima-receptar.cz, www.jaktak.cz
Pokud bychom měli popsat, co vám bude kefírová houba připomínat svým vzhledem, je to určitě květák. Má stejnou barvu, tvar a jako tato oblíbená zelenina roste do růžiček. Při osahání je však gumová a poloprůhledná.
Na životní podmínky je nenáročná a k jejímu pěstování nepotřebujete žádné speciální pomůcky. Pokud ji tedy chcete namnožit, sežeňte si ji přes internet a můžete začít. Nemusíte se bát přepravy, houba vydrží naprosto v pohodě několik dní v uzavřené sklenici s vodou nebo mlékem. Pokud však máte strach, zajděte si do zdravé výživy, kde jistě tibetskou houbu také seženete.
Příprava tibetské houby není náročná
Kefírky propláchněte čistou chlorovanou vodou dokud nebude proud úplně čistý. Poté si připravte sklenici od okurek, umělohmotné sítko, lžíci, gázu a mléko.
Vymyté kousky přendejte do zavařovací sklenice a přelijte vlažným mlékem. Na 400 ml tekutiny dejte dvě plné lžíce kefírků. Následně přikryjte čistou gázou a nechte jeden den v pokojové teplotě. Že je kefír hotový, poznáte z jeho hustoty a nakyslého zápachu. Uzrálý kefír sceďte, houbičky opět propláchněte a znovu zalijte mlékem.
Sklenice znovu pořádně vymyjte. Musí být naprosto čisté a nesmí obsahovat žádné zbytky starého kefíru. Snažte se také vyvarovat používání kovových předmětů, které poškozují prospěšné látky v tibetské houbě.
Kefírovka pomáhá se zdravotními neduhy i v kosmetickém průmyslu
Kefír můžete hned vypít nebo ho používat při vaření. Někdo ho používá i ke kosmetickým účelům. Skvělá je pleťová maska z něj nebo při přidání do koupele pomáhá s odstraněním kožních problémů. V lednici vydrží přibližně dva dny a pak je nutné si vytvořit nový. Proces získávání kefíru trvá přibližně týden.
Léčivý kefír působí preventivně před zažívacími obtížemi, pomáhá s odstraňováním průjmů, nadýmání i se zácpou. Podporuje srdeční činnost a cévy a také čistá játra. Je dále skvělým pomocníkem proti stresu a únavě.