Dobrá imunita je základem našeho celkového zdraví. Imunita funguje, pokud jsou v pořádku lymfatické uzliny. Správně pracující lymfatický systém rozvádí po těle důležité látky, lymfocyty a vyrovnává mezibuněčné prostředí. Zároveň pomáhá čistit tělo od nežádoucích škodlivin. Díky pravidelné lymfatické masáži budete zdraví a fit.

Jak si můžete po ránu aktivovat lymfatický systém, se můžete podívat v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Lymfatické uzliny

Jsou vlastně první zásahovou jednotkou, která reaguje na přítomnost choroboplodných zárodků v těle, nebot se v nich vytvářejí imunitní buňky. Prostřednictvím lymfatického systému jsou z našeho organismu vylučovány veškeré nepotřebné bakterie, viry a látky.

Pokud je narušen, zůstávají škodliviny v těle. Lymfatický systém totiž proudí jen jedním směrem - z mezibuněčných prostorů mízními cévami do krve. Jakmile je někde blok, začne se lymfa v místě hromadit. Správný chod lymfy však můžete podpořit vlastnoruční domácí lymfomasáží.

Nejprve si zahřejte tělo

Než začnete s masírováním, je třeba rozehřát tělo a povzbudit tok lymfy. Kružte proto nejprve chvíli rameny a vytahujte je nahoru, dozadu a dolů. Udělejte si párkrát hluboký dřep, celá chodidla by vám př tom měla spočívat na zemi. Několikrát také proveďte otáčení trupem, povzbudíte tak zažívací a lymfatický systém v dutině břišní.

Před masáží se ujistěte, že máte čisté ruce, budete využívat celé dlaně, kterými budete masírovat lymfatické uzliny. Jsou kolem podpaží a v oblastech hlavy a krku.

Podpaží

Vložte dlaň přímo do podpaží a udělejte přímo na kůži 8 až 10 jemných kroužků. Tělní tekutina tudy prochází z těla do hlavy. Stejně stimulujte i druhé podpaží.

Hlava a krk

Pokud budete tuto oblast masírovat pravidelně, obrníte se i proti častému nachlazení. Jedná se o místa pod ušima, pod čelistí a pod klíční kostí a na straně krku. Opět na těchto místech udělejte 8 až 10 jemných kroužků jako v případě podpaží.

Pod uchem

Tuto oblast se nemasíruje celou dlaní ale prsty. Okolo ucha budete projíždět ze spodu rozevřeným prostředníčkem a prsteníčkem. Následně přes celé ucho udělejte již známých 8 až 10 jemných kroužků celou dlaní. Stejně tak kolem ucha na druhé straně. Následně masírujte několika jemnými hladkými pohyby prsty obě strany od ucha směrem k rameni.

Obličej

Na obličeji masírujte bradu a spodní čelist. Od středu brady prsty přejíždějte pod čelistí až k ušnímu lalůčku. Jednotlivé tahy provádějte vždy ve směru od brady k uchu. Stačí z každé strany tak 5 tahů. Pokud máte sklony k otokům v obličeji, proveďte si i masáž obličeje nebo se svěřte do rukou odborníků. Tahy vždy veďte od středu obličeje směrem ven.

Související články

Zdroje: www.idnes.cz, www.cordeus.cz, www.rehabilitace.info