Střeva jsou domovem bilionů bakterií, které hrají důležitou roli v našem celkovém zdraví. Některé pomáhají trávit potravu, produkovat vitaminy a živiny a chránit nás před infekcemi, ovšem jiné jsou naopak škodlivé. Hnilobné bakterie se živí nestrávenou potravou a produkují toxiny, které mohou způsobovat nepříjemné zažívací potíže, jako je například nadýmání, zácpa nebo průjem. Pokud chcete mít střeva v pořádku a předcházet mnohým nechtěným komplikacím, zkuste zařadit do pravidelného jídelníčku ty správné potraviny.

Jak se zbavit nadýmání a špatného trávení se podívejte v tomto YouTube videu na kanále Blendea.cz:

Zdroj: Youtube

Mikrobiom je pestrá střevní zoo

Mikrobiom je vlastně naprostý souhrn všech mikrobů, které se vyskytují v celém našem organismu. Jedná se o nespočet bakterií, virů, hub a jiných mikroorganismů. V největší pestrosti a koncentraci se však nacházejí v červovitém výběžku tlustého střeva zvaném apendix neboli slepé střevo. Správné vyladění mikrobiomu můžete kromě jiného velice dobře ovlivňovat správným jídelníčkem. Skvěle tak posílíte celý imunitní systém.

Základem je pestrá strava

Měli byste vědět, že čím bude různorodější vaše strava, tím rozmanitější bude také váš mikrobiom! Jezte proto pravidelně potraviny, které jsou bohaté na vlákninu. Nevyhýbejte se luštěninám, zelenině a ovoci, které podporují růst zdravých bifidobakterií.

Fermentované potraviny

Stejně tak pravidelně jezte všechny fermentované potraviny. Nejen kysané mléčné nápoje a jogurty, ale i kysané české zelí, asijské kimchi zelí nebo kvašené okurky. Obsahují totiž zdravé bakterie, zejména laktobacily, které značně snižují rizika mnoha nepříjemných onemocnění.

Přírodní prebiotika

Zařaďte do svého jídelníčku také potraviny, které jsou prebiotika. Zjednodušeně řečeno se jedná o vlákninu a přírodní cukry, které pomáhají probiotikům s očistou střev. Stimulují totiž růst zdravých laktobacilů. Patří sem například banány, jablka, chřest, artyčoky nebo ovesné produkty.

Semínka a ořechy

Pro zdraví střev byste měli také pravidelně konzumovat zdravá semínka a ořechy. Nejenže jsou plné zdravé vlákniny, ale jsou plné i užitečných sacharidů. Prospívají nejen střevům, ale jsou i výbornou prevencí dalších nebezpečných chorob jako je například cukrovka nebo rakovina.

Doplňujte polyfenoly

Stejně tak byste se měli zaměřit na potraviny, které obsahují polyfenoly. Mikrobiom je rozkládá a napomáhá tím růstu zdraví prospěšných střevních bakterií. Tyto sloučeniny se nacházejí v hořké čokoládě, červeném víně, zeleném čaji i v olivovém oleji.

Související články

Zdroje: www.svetplodu.cz, www.mitolife.cz, www.insider.macromo.com