Poznáte kousanec od blechy?

Jak je patrné na snímku, štípance od blech se na lidské kůži obvykle vyskytují v řadě za sebou. Nejčastěji se objevují v oblasti zad, trupu, krku, paží a nohou. Fleky jsou červené, velké přibližně 1 cm a mají krvavé centrum. Nejčastěji svědí, někdy i pálí. Blešího kousnutí si obvykle hned nemáme šanci všimnout, protože jako takové není cítit. Až s větším časovým odstupem, obvykle po několika hodinách, začne kůže reagovat.

Ono se řekne: neškrábat

Pokud objevíme bleší kousnutí, neměli bychom jej škrábat. Jinak hrozí nebezpečí zanesení infekce a zanícení ran. Lékaři doporučují místo omýt teplou mýdlovou vodou a vydezinfikovat. Nepříjemný otok pomůže zmírnit chladivý sáček, list aloe vera nebo některý z přípravků určených při poštípání hmyzem. Obvykle se nabízejí ve formě gelů nebo olejů.

Kterak blecha obecná o své prvenství přišla

V období 14.–19. století byla v Evropě nejrozšířenějším a nejtypičtějším lidským parazitem blecha obecná (Pulex irritans), zvaná též pro své hostitele blecha lidská. V současnosti ji předstihly jiné dva druhy, které si lidé ve své blízkosti drží díky milovaným domácím mazlíčkům.

S blechou psí (Ctenocephalides canis) a blechou kočičí (Ctenocephalides felis) se máme šanci setkat mnohem častěji. A věřte, že zažitý mýtus, že „to jsou blechy psí, ty na člověka nejdou,“ neplatí. Dospělci tohoto drobného bezkřídlého skákavého hmyzu napadají úspěšně i další teplokrevné živočichy včetně člověka.

Prablecha zalitá v jantaru

Ať se nám to líbí nebo ne, blechy obývají naši planetu mnohem déle než lidé. Je až s podivem, jak důmyslným způsobem příroda zachovala tak drobné živočichy po miliony let. Vědcům se podařilo dokázat, že blecha na Zemi existovala dávno před člověkem. Důkazem se stal nález prablechy z třetihorní doby (Palaeopsylla klebsiana) zalité v baltském jantaru, popsaný v roce 1911 Alfonso Dampfem.

Skáče jako blecha

Blechy můžeme pro nepříjemné následky jejich kousnutí nenávidět. Ale zároveň je můžeme i obdivovat. Třeba pro jejich proslulé skokanské schopnosti: dokáží vyskočit 20 centimatrů do výšky a 35 centimetrů do dálky. Kdyby se jim měl vyrovnat lidský skokan, musel by do dálky skočit 180 metrů! V následujícím videu můžete sledovat nejen celý vývojový cyklus blechy, ale také detailní záběry jejího úžasného odrazu:

Zdroj: Youtube