Pravý včelí med nabízí nejen výborný chuťový zážitek, velkým přínosem jsou také jeho pozitivní účinky na zdraví. Naneštěstí se na trhu mnohdy setkáte s výrobky problematického původu i obsahu, které tělu nijak neprospívají. Jak poznat pravý včelí med, který je chutný, kvalitní i léčivý?

Důležitý je zdroj

Vypravíte-li se pro med do obchodu, setkáte se v drtivé většině případů s medy, které pocházejí z cizokrajných zemí, jsou různě transportovány a upravovány. V obchodech hledejte produkty s označením Český med, což je značka kvality poskytovaná Českým svaz včelařů jen pro med nejvyšší kvality pocházející výhradně z území České republiky. Orientačním kritériem při koupi je často cena, podezřele nízké částky ukazují na možné nekvalitní zpracování a použití náhražek. Pokuste se najít spolehlivý zdroj kvalitního medu v podobě lokálního včelaře, od kterého budete včelí produkty nakupovat dlouhodobě a pravidelně. Dobrá práce se chválí sama, jak jednou ochutnáte poctivý med k tuzemských zdrojů, nebude chtít už nic jiného. Zároveň nákupem přímo od výrobce ušetříte za dopravu a prostředníky prodeje, proto ani cena nebude nijak závratná. Pokud nemáte ve svém okolí nikoho, kdo by vám dal spolehlivý tip, můžete použít stránky najdisivcelare.cz.

  • Tip: O pančovaných medech a dalších nekvalitních potravinách najdete informace na stránkách spravovaných Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí Potraviny na pranýři.

Konzistence

Při koupi medu sledujte několik faktorů, které naznačují celkovou kvalitu výrobku. Mějte ale na paměti, že med je dost nespecifická potravina, jehož konzistence, barva i vůně velmi závisí na druhu rostlin, které včely navštívily, způsobu zpracování, ročním období apod. Pravý včelí med bývá dostatečně hustý, ve sklenici se přelévá je ztěžka a pomalu. Pokud působí med příliš tekutě, naznačuje to, že je jeho obsah doplněný o nejrůznější sirupy nebo v nejhorším případě o vodu. Zkuste med přelévat a pozorujte ho. Pokud stéká pomalu a skládá se jako stuha, tvoří vlny a zachovává si chvilku tvar, jedná se o dobrý, nešizený med.

Barva různá

Po vizuální stránce jsou medy hodně různorodé, barvy se střídají od nejsvětlejších až po sytě tmavé odstíny. Med se po nejvíce prodává čirý, neměly by v něm být viditelné nečistoty, kousky trav nebo dokonce hmyzu. Lehká pěna na povrchu doprovázená drobnými zrny pylu není na závadu. Jedná se o velmi cennou součást medu, kterou ale většina lidí v medu nerada vidí a proto ji včelaři zhusta odstraňují. V medu se objevují při stáčení bublinky, stejně jako zrnka pylu a nic z toho neznačí jeho sníženou kvalitu. Nadměrný vznik pěny při míchání ovšem ukazuje na ředění vodou nebo sirupy.

Chuťově výrazný

Až doma med otevřete, měli byste kromě charakteristického vzhledu posoudit i chuť a vůni medu. Při ochutnání pocítíte výraznou chuť, dobrý med pak při polykání lehce škrábe v krku. Pro ověření kvality dejte do sklenice s čistou vodou lžičku medu a pozorujte. Jestli se rozpouští a ztrácí svůj tvar, je název med pro tento výrobek přehnaný. Pravý med bude držet pohromadě a klesne ke dnu v celistvém tvaru.

Tuhnutí medu je žádoucí

Šizené medy také zůstávají po dlouhou dobu čiré a nekrystalizují, protože to není u zákazníků žádoucí. Většinou byly vystaveny vysokým teplotám nebo silně filtrovány, aby se odstranila krystalizační centra (pylová zrna). Postupné tuhnutí medu je však znakem toho, že nebyl nijak upravován a že si uchovává látky s příznivým vlivem na zdraví. Některé medy krystalizují více a jiné méně, například med z akátu či svazenky zůstává tekutý velmi dlouho, medy květové tuhnou poměrně brzy díky vysokému obsahu pylů. Nárůst krystalů v medu je však přirozeným jevem a žádoucím důkazem, že med nebyl míchán s přídavnými látkami nebo jinak upravován.