Zdroje:www.idnes.cz, vitalitis.cz

Co říká o ledvinách odborník?

Víte, jak poznáte, že vaše ledviny nepracují tak, jak by měly? Na příznaky, ale také prevenci upozorňuje v kratičkém videu MUDr. Vladimír Vojanec:

Zdroj: Youtube

Jak uvádí doktor Vojanec, ledviny můžeme cítit při prochlazení nebo dehydrataci. Mnohé příznaky nevnímáme ostře a netrápí nás bolest. Onemocnění ledvin se může projevovat mnoha různými způsoby, které mnohdy podceňujeme a máme tendenci je ignorovat.

Které symptomy provázejí nemocné ledviny?

Zvýšená nebo snížená potřeba močení. Velmi světlá nebo tmavá barva moči. Otoky kotníků nebo nohou, které souvisí se změnami v zadržování vody v těle. To vše má přímou souvislost s funkcí ledvin.

Pokud vaše tělo špatně vylučuje nebo zadržuje tekutiny, ujistěte se, že máte správný pitný režim. Pro dospělého člověka se doporučuje 1,5 - 2,5 litrů čisté vody. Nepijte příliš na noc, kdy ledviny odpočívají a pracují méně. V případě malého příjmu tekutin se u nás projeví dehydratace. Na nedostatek tekutin v našem organismu upozorní špatný stav kůže, která je suchá, svědivá, vrásčitá a ztrácející pružnost.

Bolest nebo nepohodlí v oblasti břicha nebo beder znají mnozí z nás. Nejde ani tak o ostrou bolest jako spíš o pocit mírného tlaku v oblasti ledvin. Může vás provázet při prochlazení, ale také z jiné zdravotní příčiny.

Krev v moči

Krev v moči je jednoznačně signálem onemocnění ledvin, močového měchýře nebo močových cest. Tento nepřehlédnutelný symptom neignorujte, ale ani nezaměňujte s narůžovělou barvou moči po konzumaci některých potravin, jako např. červené řepy, kurkumy apod.

Zvýšená hladina bílkovin v moči

Zvýšená hladina bílkovin v moči je jasným signálem problému s ledvinami. Test moči se stává součástí běžného zdravotního vyšetření. Pokud na ledviny trpíte, lékař vás pokaždé vyzve k odevzdání vzorku moči. Při testu ze vzorku se mimo jiné určuje přítomnost nebo absence bílkoviny. Na nefrologii pak podstoupíte řadu dalších vyšetření, která budou následovat lékařská doporučení a případná léčba.

Únava může signalizovat problémy s ledvinami

Zmíněné symptomy patří k těm významnějším, ale je zde i řada těch, které považujeme za běžné či je přiřazujeme k docela jiným problémům našeho životního stylu.

Zvýšená únava a slabost mohou být signálem prostého nedostatku spánku, ale také souvisejí s řadou onemocnění. Mezi nimi může jít i o zdravotní problémy ledvin.

Chuť k jídlu a ledviny

Zvýšená chuť k jídlu nebo ztráta chuti jsou málokdy spojována s konkrétními pochody v těle. Pokud vyloučíme nechutenství v těhotenství nebo během chřipkových či virových onemocnění, mohou změny v apetitu souviset s onemocněním ledvin. Může se také objevit kovová pachuť v ústech.

Nespavost a křeče v nohách

Problémy s koncentrací a nespavostí mnohdy přisuzujeme spíše psychickým problémům než onemocnění ledvin. Tyto symptomy mohou s ledvinami souviset podobně jako například křeče v nohách. Ty nejčastěji přisuzujeme nedostatku hořčíku. Může se však jednat o zdravotní problémy s ledvinami.

Související články