Voda obvykle začíná „vykvétat“ v druhé polovině léta, ale teplé počasí může tento proces urychlit. Zákal neboli „vodní květ“ se může skládat z vodních řas (které jsou s výjimkou alergických lidí neškodné), nebo také sinic – což už je horší.

Sinice, někdy také nazývané cyanobakterie, jsou jedním z nejstarších organismů na naší planetě. Jsou známé již z bible a například Rudé moře svůj název odvozuje právě od sinic a řas s rudým pigmentem. Za jejich přemnožení v našich stojatých vodách si však velkou měrou můžeme sami - svědčí jim fosfáty z pracích prášků. Ty už jsou naštěstí zakázané, ale jejich zásoby z vod ještě vymizet nestačily.

Vyrážky, zvracení, otravy

Sinice produkují toxiny, které u citlivých osob způsobují vyrážku nebo ekzémy. Většině lidí po kontaktu se znečištěnou vodou zrudnou a pálí oči. Podle toho, kolik a jakých toxinů se do těla dostane, mohou následovat další projevy - od lehké akutní otravy projevující se střevními a žaludečními potížemi, přes bolesti hlavy až po vážnější jaterní problémy.

Není sice známo, že by na otravu sinicemi při koupání někdo zemřel, ale vyskytly se případy úhynu zvířat, která pila sinicemi znečištěnou vodu.

Udělejte si jednoduchý test vody na přítomnost sinic

Jak poznáme, zda zelenkavé zbarvení, u našich rybníků tak časté, způsobují relativně neškodné řasy nebo nebezpečné sinice?

K testu postačí prázdná láhev od balené vody.

Při větším množství sinic je voda cítit rybinou nebo po plísni.