Při každém praní ztrácí spodní prádlo – stejně jako každý jiný kousek oděvu - trochu ze své barvy, pružnosti a kvality. Materiál, z něhož je vyrobeno, už není tak hebký a příjemný, jako když bylo prádlo nové. Kdybychom se ale drželi několika jednoduchých zásad, pomohlo by nám to spodní prádlo udržet jako nové delší dobu. A jedná se o jakékoli prádlo – o krajkové prádlo na vášnivou noc, běžné kalhotky, menstruační kalhotky i boxerky nebo slipy.

Čistota spodního prádla je základ

Spodní prádlo musíme pravidelně měnit a udržovat jej vždy čisté, abychom předešli nežádoucím infekcím. Mikroby a škodlivé bakterie navíc mohou v prádle zůstat i po vyprání, pokud nepostupujeme správně. Důsledkem mohou být nepříjemné zdravotní problémy vyžadující léčbu.

Kromě čistoty dbáme samozřejmě i na estetickou funkci prádla a snažíme se nenosit prádlo děravé, flekaté anebo jinak znečištěné.

S tím vším může pomoci to, když se naučíme prádlo prát správně.

Co je to správně?

Nejdůležitějším bodem je dodržovat pokyny, které jsou uvedeny na etiketě každého kousku spodního prádla. Ty nás informují o tom, jak prádlo prát, při jaké teplotě, zda je vůbec vodné jej prát v pračce. Údaje na etiketě byly totiž vytvořeny speciálně pro naše prádlo a zohledňují jeho jedinečné složení a materiály. Některé prádlo je lepší před praním i namočit, abyste jej pak mohli vyprat na nižší teplotu.

Pokud se i přes veškeré výhrady rozhodnete prát prádlo v pračce, nejdříve se ujistěte, zda vám to umožňuje doporučení na visačce. Ideální je pořídit si pytlík nebo košík na praní jemného prádla. Je důležité se zmínit o teplotě, která by neměla přesahovat 30 °C, a nesmíme zapomenout na barevnosti různého oblečení. Bílé prádlo není vhodné prát ani s pastelovými barvami. Měli bychom rovněž zvolit odpovídající prací prostředek.

Neméně důležité je správné pochopení toho, co který program vaší pračky umí. I když se říká, že manuály čtou jen amatéři, je skutečně dobré si manuál prostudovat a pochopit všechny ikonky a možnosti vaší pračky. Ne všechny pračky jsou stejné, a i když mají většinou podobné funkce, v detailech se mohou lišit.

Obecné rady

Spodní prádlo je potřeba prát poměrně často a nedoporučuje se ani nechávat jej dlouho v koši na prádlo. Po čase by totiž mohlo začít zapáchat. A právě u spodního prádla je nadmíru důležité, aby naopak hezky vonělo a aby bylo čisté, nejen ze všech výše zmíněných důvodů.

I po každém praní doporučujeme zkontrolovat, zda prádlo skutečně voní. Není často ani třeba použít aviváž, na určité kousky spodního prádla to je dokonce přímo nevhodné.

Čisté a správně vyprané prádlo s neporušenými vlákny bude mít i delší životnost, což jistě oceníte nejen vzhledem k dnešnímu zdražování všeho.

Zdroje: undywear.com, www.tetadrogerie.cz