Změnit zažitý životní styl a rituály nelze ze dne na den. Sice často čteme, že se někdo „prostě rozhodl" a zhubl, vyhrál olympiádu nebo založil miliónový podnik, tušíme však, že to nebylo až tak jednoduché. Vždy je nejlepší začít postupně. A u hubnutí to platí dvojnásob. Musíme se totiž naučit poslouchat signály našeho těla.

Chuť vs. hlad

Pokud nedržíte drastické a nesmyslné diety, které jsou založené na vynechání určitých druhů potravin, a máte vyváženou stravu, hlad by se neměl dostavit. Do těla totiž dostanete, i s kalorickým deficitem, dostatečné množství živin. Často však něco jako hlad přijde. V tu dobu je dobré uvědomit si, zda je žaludek opravdu prázdný, anebo máme jen na něco chuť.

Brigitte Zeitlin, zakladatelka BZ Nutrition, doporučuje hodnotit svůj hlad na stupnici od 1 do 10. „Jednička je, když jste nasyceni, a desítka stav, kdy máte pocit, že si sníte i vlastní ruku," popisuje a pokračuje. „Jíst byste měli, pokud se na stupnici nacházíte kolem pětky až sedmičky. Zde máte dost hlad, ale stále máte kontrolu nad tím, kolik toho sníte." (Zdroj: www.self.com)

Naše tělo navíc ukazuje, že opravdu platí, že hlad je převlečená žízeň. „Dejte si sklenici vody, počkejte 10 až 20 minut a zkontrolujte, zda hlad pomine,“ doporučuje Zeitlin.

Celodenní hlad

Pokud však celý den pociťujete divný diskomfort, je na čase podívat se na složení jídelníčku. Jíte kvalitní bílkoviny, dostatek zeleniny, neomezujete sacharidy a nevynecháváte ani tuky? Pokud jste si jistí, že do sebe dostáváte vše potřebné, zkuste zmást psychiku.

Dejte si černou kávu. Výzkum ukazuje, že káva zvyšuje uvolňování peptidu YY (PYY). Tento hormon se produkuje ve střevech a podporuje pocit plnosti.

Funguje i vědomé stravování. Za normálních podmínek váš mozek ví, zda máte ještě jíst nebo je žaludek už plný. Známým znakem je malé odříhnutí. Pokud budete jíst dostatečně pomalu, dobře kousat a sledovat více kvalitu a chuť potravin, než jejich kvantitu, pomůže vám to každé jídlo prožít a naplnit tak chutě.

Jezte tmavou čokoládu a zázvor. Vědci věří, že kyselina stearová v tmavé čokoládě může pomoci zpomalit trávení a dále zvýšit pocit plnosti. Podobně působí i dva gramy zázvorového prášku zředěného s horkou vodou.

Jezte omega-3 mastné kyseliny. Tuk obsažený v rybím oleji a mořských řasách pomáhá zvyšovat hladinu hormonu plnosti leptinu. Také strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny zvyšuje pocit plnosti. (Zdroj: www.healthline.com)