Všechno má svůj řád a jednotlivé kroky nelze uspěchat. Metodu Kaizen, již používají desítky let v Japonsku a je možná tou správnou cestou i pro vás. Cestou, jak překonat nechuť k jakékoliv činnosti, změnit pohled na svět i motivaci. Ne nadarmo tuto metodu používají i velké firmy jako úspěšnou strategii k uskutečnění důležitých obchodů.

Nekonečné odkládání

Kdo by to neznal. Chybí energie i odhodlání. Činnosti odkládáme na další dny, týdny a často i měsíce. Točíte se v kruhu a nemůžete najít východisko. Vyřešení palčivých otázek se odkládá na neurčito a v nás roste pocit, že se neposouváme nikam dál. Jak z toho ven?

Jednoduchá odpověď

Částečně za uvíznutí na jednom místě může uspěchaná doba a pocit, že musíte všeho dosáhnout nejlépe tady a teď, nedokážete přijmout velkou zodpovědnost, anebo si nejste jisti se změnou dosavadních návyků. Takovým přístupem se ovšem ze začarovaného kruhu nedostanete. Řešení je možné najít v japonské kultuře. Ta vyznává filozofický přístup Kaizen neboli změnu k lepšímu.

Malé krůčky, ale neustrnout

Japonský filozofický přístup nenabádá k velkým změnám. Naopak. Je žádoucí vykonávat změny malé. Přesvědčit mozek, že každý den je žádoucí provést malinkou změnu a posunout se o kousíček vpřed.

Jak přesně filozofie ze Země vycházejícího slunce funguje, se podívejte na videu:

Zdroj: Youtube

Původně měl filozofický přístup pomoci vymanit se Spojeným státům během druhé světové války z ekonomické krize. Mělo se tak stát hlavně díky malým dílčím změnám a krůčkům kupředu. Fungovalo to dokonale. A úspěšná metoda se najednou začala aplikovat nejen na ekonomické aspekty, ale pomohla vylepšit i oblasti osobního a profesního života mnohým jedincům.

Minutový cíl

Často panuje přesvědčení, že nás z nespokojenosti vyvede radikální změna, kterou provedeme hned teď. Opak je pravdou, většinou tento přístup vede k rychlému zapálení pro věc, ještě rychlejšímu startu, ale také k brzké ztrátě motivace, protože změna neproběhla tak rchle, jak jsme si mysleli.

Kaizen funguje opačně. Japonská filozofická metoda naopak nabádá k pomalým, ale kontinuálním změnám. Ideální je začít s minutovým cílem, neboli stanovit si cíl a každý den po dobu jedné minuty pracovat na tom, abyste se mu posunuli blíž. Doba jedné minuty je téměř magická, jednu minutu svého času denně, jakkoliv je člověk vytížený, cestě k vlastnímu cíli může věnovat každý z nás. Jeho splnění navíc přinese kýženou radost, úlevu a pocit spokojenosti, což vede k další motivaci.

Vše souvisí se vším

Nejen plnění malých cílů, ale i pravidelnost je v této metodě důležitá. Navíc je dobré si uvědomit sebe sama. Poslouchat svůj vnitřní hlas a nechat jej k sobě promlouvat jako k cizímu. Ruku na srdce. Občas máte tendenci být na sebe příliš přísní, což nepůsobí příliš motivačně. Naopak zkuste se sebou hovořit jako s přítelem, kterého se snažíte podpořit, dodat mu odvahu i povzbuzení. Když se budete držet těchto malinkých dílčích kroků, věřte, že se změna skutečně dostaví a lenost a nechuť cokoliv dělat bude pryč.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.elle.cz, www.svetproduktivity.cz, cs.wikipedia.org