Jak přežít kocovinu
30. 12. 2013

Jak přežít kocovinu

Stavu, kterému říkáme kocovina, se rychle nezbavíme. Můžeme pouze zmírnit nepříjemné příznaky, jako jsou bolesti hlavy, žaludeční nevolnost a pocit únavy. Lepší je však kocovině zabránit, tedy pít s mírou. Co dělat, když ji překročíme?

Proti bolesti hlavy, která je hlavním příznakem kocoviny, pomáhá tabletka paralenu, acylpyrinu nebo ibuprofenu. Přírodní alternativu představuje odvar z vrby bílé, který obsahuje salicin, obdobu aktivní složky acylpyrinu. Ale hodí se i řada dalších přirozených prostředků.

Pijte ovocné šťávy

Obsahují fruktózu, tedy formu cukru, která napomáhá spalování alkoholu v těle. Velká sklenice pomerančové nebo rajské šťávy nám pomůže, abychom se rychleji probrali.

Jezte med

Je bohatým zdrojem koncentrované fruktózy. Med působí jako protijed na stav po opilosti, pomáhá čistit organizmus.

med působí jako protijed proti alkoholu

Doplňte tekutiny a minerály

Alkohol odvodňuje a připravuje tělo o minerální látky, aminokyseliny a vitaminy skupiny B. Jak je získáme zpět?

i

Jak získat zpět důležité látky

Ranní příznaky kocoviny můžeme zmírnit tím, že před spaním vypijeme větší množství vody.

Hladinu sodíku, draslíku a aminokyselin doplní
šálek masového vývaru.

Alkoholem vyplavené vitaminy skupiny B nejrychleji
doplní tableta B komplexu.

Káva a výživné jídlo

Silnou ranní kávu doporučuje pět ze šesti trpících kocovinou – podle lékařů kofein v některých případech zmírňuje bolest hlavy. Rovněž doporučují výživné jídlo, které však není hutné a nezatěžuje žaludek – odborníci nedoporučují především tuky a smažená jídla.

V zásadě však platí, že čas je jediný prostředek, který bezpečně vyléčí všechny nepříjemné příznaky alkoholových dýchánků. Někdo potřebuje času víc, někdo méně. Po dobrém odpočinku následující noci by už mělo být ve většině případů vše jakžtakž v pořádku.

Jak kocovině předejít

Dělejte přestávky. Organizmus spaluje alkohol rovnoměrně – asi 7,5 g za hodinu (litr vína tedy spálí asi za 13 hodin). Pokud nebudeme pít příliš rychle, do mozku bude alkohol přicházet postupně v množství, které ho méně zatěžuje.

Nezapomeňte na jídlo. Jídlo v žaludku zpomaluje vstřebávání alkoholu – čím pomaleji je vstřebáván, tím méně se ho dostává do mozku.

Nepijte všechno, co je na stole. Nejzrádnější jsou takzvané dodatečné alkoholy, nápoje, do nichž je alkohol přidáván – nejméně toxická je čistá vodka. Zrádné mohu také být bublinky, tedy sekty či koktejly míchané se sodovkou. Oxid uhličitý způsobuje, že se alkohol dostává mnohem rychleji do krve.

Červené víno zase obsahuje tyramin, látku podobnou histaminu, která způsobuje silné bolesti hlavy. Je vhodné nápoje nemíchat a celý večer popíjet jen jeden druh.

Acylpyrin před spaním. Podle některých lékařů zmírní ranní příznaky opilosti tabletka acylpyrinu, kterou jsme zapili sklenicí vody předtím, než jsme ulehli.

kocovina mezi pohlavími nerozlišuje

Alkohol může způsobit i zažívací obtíže. Co s tím?

  • Proti překyselení žaludku je osvědčeným prostředkem jedlá soda (soda bicarbona) – 2 lžičky sody rozpustíme v 60 ml vody.
  • Při bolestech břicha pomáhá sklenka vody, do které přidáme čerstvou citronovou nebo limetkovou šťávu.
  • Trávicí systém dokáže zklidnit zázvor, který blahodárně působí i při cestovní nevolnosti. Pijeme zázvorový odvar nebo sníme kousek syrového zázvoru.
  • Podrážděný žaludek zklidní také šálek černého čaje.

 

A jeden speciální recept proti nevolnosti:

zázvorové pivo 

Nastrouháme asi 175 g čerstvého zázvoru a v hrnci jej smícháme s 450 ml vody. Směs přivedeme k varu, necháme 5 minut povařit a poté 24 hodin odstát.

Odstátý odvar procedíme přes pláténko, nalijeme znovu do hrnce a přidáme 300 ml medu. Na mírném ohni necháme 5 minut povařit, vychladíme a slijeme do láhve, kterou uchováváme v chladničce.

Podle potřeby užíváme lžíci roztoku rozpuštěnou ve sklenici sodovky.

Pro Receptář.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třiplusšest = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Kocovina

(VWPsQNuH~hxjFm4Umbm~g), 3. 3. 2012, 13:50

Já mám vždycky stávek, že myslim že umřu. Ale pobavil mě tendle článek:-)

kocovina

hřebíček

(Peta), 12. 1. 2011, 13:40

Pokud máte hoodně podrážděný žaludek, doporučuji udělat silný čaj z hřebíčku a dobře osladit. Pít, nebo spíš užívat, po lžičkách :)

Kocovina

(q8AjEKAg7m), 5. 1. 2011, 15:31

Pěknej článek. Na kocovinu se mi nejvíc zamlouvá zázvor. Mám ho rád, chutná mi, Ale po kalbě jsem takovou věc ještě neskusil. :)

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS