Zpevní cévy, podpoří imunitu, dodá tělu mnoho prospěšných látek, neobsahuje lepek – je to zkrátka poklad. Ale jen pokud si vyberete pohanku loupanou za studena a připravíte ji šetrně.
Ve vacích na hřbetech koní kočovných Tatarů k nám přicestovala před mnoha sty lety. Plody tvrdší než obilí bylo třeba mlít ve zvláštních mlýnech, ale ani to naše předky neodradilo a pohanku si velmi oblíbili. Je totiž snadno stravitelná a plná prospěšných živin. Z pohankové mouky pekli tmavý hutný chléb, z pohankových krup vařili výživné kaše a pekli placky. Pohance se dařilo i v podhorských oblastech, kde pšenka dobře nerostla. Dnes se na náš jídelníček vrací, a pokud si ji občas uvaříme, naše tělo nám poděkuje.
Pohanka je výjimečná vysokým obsahem flavonoidu rutinu.
Nejvíce rutinu obsahují rozvíjející se květy a v téže době i listy, ale dostatek ho najdete i v plodech. Nejlépe rutin působí v kombinaci s vitaminem C, proto je k pohance dobré přidávat i čerstvé ovoce a zeleninu. Rutin je obsažen i v pohankovém medu.
Dále plody pohanky obsahují škroby, které mají nízký glykemický index a proto nasytí na dlouhou dobu, lehce stravitelné bílkoviny, prospěšné mastné nenasycené kyseliny, vlákninu, vitaminy skupiny B a E a také významné množství minerálních látek a stopových prvků, jako jsou vápník, fosfor, draslík, železo, mangan či zinek.
Pohanka neobsahuje lepek, proto si palačinky či lívance z pohankové mouky můžete dopřát i v rámci bezlepkové diety. Při pečení pro nedietáře je však výhodné přidat i mouku pšeničnou nebo žitnou, aby pečivo či koláče nebyly příliš hutné.
Pokud chcete v pohance zachovat co nejvíce cenných látek, po opláchnutí ji nevaříte, ale pouze zalijte vroucí vodou (na 1 díl pohanky přijde 1,5 až 2 díly vody – podle toho, jak měkká vám vyhovuje) a nechejte ji půl hodiny pod pokličkou nebo utěrkou. Tento způsob přípravy je ideální pro pohanku, která je loupaná mechanicky, bez použití vysokých teplot. Poznáte ji podle světlé barvy, zatímco kroupy, ze kterých byly slupky odstraněny při vysokých teplotách, jsou tmavé. Pohanku lze i povařit a pak nechat odstát. Pokud ji předtím na lžíci oleje nebo sádla velmi krátce opražíte, získá příjemnou oříškovou příchuť.
Vařená či spařená pohanka je dobrou přílohou (například s osmahnutou cibulkou, česnekem, kořením či houbami, které překryjí její ne každému příjemné aroma), lze jí zahustit polévky, přidat ji do karbanátků… Zakoupit lze i pohankovou mouku či vločky pro snadnou přípravu kaší.
Autor Jana Bucharová.
Taky milujeme zdravé jídlo a můžeme doporučit recept na jáhlové knedlíky s pohankou.
Pokud vám pohanka nechutná a nevíte, jak jí přijít na chuť, vyzkoušejte naprosto luxusní pohankové kousky - Sníte je na posezení a navíc jsou bez lepku a snad i pro další alergiky vhodné...
U nás milujeme kubu, místo krup dávám pohanku a přidávám lžíci chia semínek. Pečeme nejen o Vánocích, ale když je chuť a hlavně houby
V úvodu článku je zmíněno, že pohanku k nám přinesli Tataři...
Podle nich se také tato obilnina, minimálně na východním slovensku, nazývá "tatarka".
A tamtéž z pohankové mouky dělají fantastické pirohy.
Podle mého je pohanka výborná jako příloha k masu nebo ryzoto se zeleninou nebo s masem a zeleninou. Podle mého názoruje lepší ta světlejší a lehce opražení jí krásně rozvoní. Je pravdou že na sladko mně moc neoslovila to raději zvolím jáhly.
Používám pohanku tak, že k jakémukoli jídlu, ke kterému dělám rýži, přidám pohanku. V poměru 1 : 1. Nevýhoda je v tom, že pohanka se vaří velmi krátce, takže nejde vařit dohromady s tou rýží. Ale dohromady s rýží pohanka chutná báječně.
Jsem zemědělec a pohanku pěstuji již několik let. Bohužel jsem této pseudoobilnině nepřišel na chuť. V naší oblasti, JV od Brna, se tato plodina běžně nepěstovala, byla to spíše záležitost podhorských
oblastí. Výrobky z mouky ano, ale pohankové kroupy fakt nemusím. Ale jinak pro bezlepkovou dietu je to asi hodně dobrá plodina.
Takže komu chutná, dobrou chuť, aspoň budeme pěstovat.
Pokud začnete pěstovat,budu Váš stálý odběratel, moc nám všem v rodině chutná a pěstovaná solidním zemědělcem to je terno :-)
Miluju pohanku, spařit, uvařit a dát lžíci škvarků, pěkně vypečených, výborný, jako od babičky.
A zkusil jste uvařenou pohanku smíchat s na cibulce osmaženou anglickou slaninou a s lisovaným česnekem? Pořádně opepřit, to je vážně pochoutka :-)
Mám taky ráda pohanku a dělám ji s bryndzou. Do uvařené pohanky dám kapku olivového oleje a bryndzu podle chuti. Rozmíchám a je to pochoutka k snídani. Jana
Nejnovější diskuse
Nejčtenější diskuze
Nejživější diskuze
Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat
Řez okrasných dřevin - jak a kdy prořezávat
Orchideje - úspěšné pěstování doma i venku
Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie
Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék
Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort
Houby - sběr, pěstování, recepty