Přestože je lidské tělo dokonalou „továrnou" a prochází přirozeným samočistícím procesem, vlivem současného životního stylu však nestačí odbourávat všechny škodliviny samo. Díky tomu je náš organismus často zbytečně přetížený toxiny, což může mít za následek špatné zažívání, bolesti hlavy a kloubů, nadváhu, únavu i špatný stav pokožky. Proto byste čas od času měli tělu dopřát správnou očistu.

Čistá a plně funkční střeva

Střeva jsou jednou z nepostradatelných součástí lidského těla. Jakmile nefungují správně, dochází k potížím s trávením, postupně může být narušena vnitřní rovnováha střev a dochází k zamoření vnitřního prostředí. Kvůli tomu pak dochází k množení škodlivých bakterií, plísní a kvasinek, jejichž hmotnost může dosáhnout až několika kilogramů. Střevo je tak oslabené a nedochází ke správné peristaltice a dostatečnému prokrvení. Následkem toho bývá omezená průchodnost střev, která je častým důvodem trávicích potíží a problémů s vyprazdňováním a plynatostí. Pravidelná očista střev by tak pro nás měla být samozřejmostí.

Střeva účinně léčí čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

Nejlepším způsobem, jak se pročistit, je přírodní cesta. K tomu perfektně poslouží ovocné a zeleninové šťávy. Nejvhodnější jsou citrusové, protože dokonale rozpouštějí hleny a veškeré toxické nánosy uvnitř střev. Výborně také funguje jablečná šťáva, která pomáhá odvádět veškeré jedovaté látky ze střev z těla ven. Doporučována je i mrkvová šťáva, která má blahodárný vliv na celý trávicí systém. Po dobu 3 dnů se konzumují pouze čerstvé šťávy za dostatečného přísunu pramenité neperlivé vody. Po skončení této kůry se pak začíná jídelníček nejlépe veganskou stravou, která je postavena na ovoci a zelenině. Následné dny se pak postupně začínají přidávat i ostatní běžné potraviny.

Metoda Shangprakshalana

Jedná se o ajurvédskou techniku očisty střev, kterou Indové praktikují již po dlouhá staletí. Tato metoda není vhodná pro úplně každého a je spíše pro otrlé povahy. Ve výsledku je však velice ozdravná a člověk si na ni brzy zvykne. Výsledky jsou totiž ohromující. Metoda je založena na konzumaci slané vody a končí naprostým vyprázdněním střeva. Doba trvání jedné Shangprakshalany je 4 až 6 hodin. Slaná voda se pije v pravidelných intervalech od rána a končí přibližně dobou oběda. Po této detoxikaci dosáhnete očistného účinku zažívacího traktu jako při několikadenním půstu.

Acido kúra

Tento způsob očisty má velice blahodárné účiny na celý trávicí systém a zharmonizuje také střevní mikroflóru. Při této kúře se po dobu 2 až 3 dní popíjí pouze acidofilní mléko a vlažnou vodu. Pokud to chcete zkusit, smíchejte si vždy 2 l acidofilního mléka s 1 l vlažné vody a tento nápoj popíjejte během celého dne. Přechod na běžnou stravu by měl pak být opět mírný a postupný.

Rýžový detox

Celý trávicí trakt pomůže vyčistit také rýže natural. Po dobu 3 dnů konzumujte pouze uvařenou rýži v množství, které vám vyhovuje. Abyste zvýšili čistící účinek, dopřejte si 4 x za den 1 lžíci lněného semínka, kterou budete zapíjet půllitrem vlažné vody.

Zdroje: www.mojezdravi.cz, www.bylinkovyraj.net, www.jidlo.cz