Kdo by neznal situaci, kdy se převalujete ze strany na stranu a stále hledáte tu nejlepší pozici. Nekonečné čekání, kdy konečně usnete. Použijte metodu 4-7-8, budete překvapeni, jak skvěle funguje!

Budete usínat rychleji

Technika dýchání 4-7-8 je metoda dýchání vyvinutá Dr. Andrew Weilem. Vychází z dávné jogínské techniky pranayama, která učí kvalitnímu dýchání a pomáhá mít kontrolu nad vědomým dýcháním. Při pravidelně opakovaných cvičení je možné časem usnout v kratším časovém úseku.

Budete sílit na mysli

S pravidelně opakovanou praxí metody 4-7-8 se její účinky prohlubují a pomáhá stále víc. Zpočátku hned možná efekt nepocítíte, budete mít totiž trošku „práce“ se jednotlivé postupy naučit. Ale už při prvních pokusech se můžete cítit příjemněji a víc v klidu. Proto je doporučováno procvičování metody 4-7-8 nejméně dvakrát denně.

Jak funguje dýchací technika 4-7-8

Techniky dýchání jsou nastaveny tak, aby tělo přivedly do stavu hluboké relaxace. Jednotlivé cviky zahrnují i zadržování dechu v určitém časovém úseku a zároveň umožňují tělu doplnit kyslík, který potřebují vaše orgány a tkáně.

Jednotlivé relaxační postupy pomohou tělo vrátit zpět do rovnováhy a regulují reakci, kterou máme pod vlivem stresu. Takže jestli nemůžete usnout kvůli úzkosti nebo starostem, tady máte řešení. Technika 4-7-8 přeladí mysl i tělo na jinou frekvenci a vy se budete soustředit na regulaci dechu. Uvolní se tak vaše hlava a nebude přemýšlet o zbytečných starostech. Chytře tak vyzrajete na mírné poruchy spánku, úzkost či stres.

Pojďme na to!

V první řadě si najděte místo, kde můžete pohodlně sedět nebo ležet. Vždy se ujistěte se, že máte příjemný a správný postoj. Během uspávací techniky ​​byste měli ležet.

Správná poloha jazyka

Špičku jazyka dejte na horní patro, přímo za horní přední zuby. Zkoušejte jazyk na tomto místě udržet. Naučíte se tak nedávat jazyk jinam, když vydechujete. Pro někoho bude jednodušší, když zkusí našpulit rty.

Krok za krokem

Následující úkony by měly být prováděny v jednom cyklu dechu:

  • Mírně otevřete ústa, vytvářejte mírně foukavý zvuk a úplně vydechněte ústy.
  • Zavřete ústa a vdechujte tiše nosem, počítejte do 4.
  • Po dobu 7 sekund zadržte dech.
  • Vydechujte foukavým zvukem po dobu 8 vteřin.

Ve chvíli, kdy vdechujete, začínáte nový dechový cyklus. Procvičte si tento vzor čtyřmi cvičnými dechy. Podstatnou částí této praxe je zadržovaný dech po dobu 7 sekund. Je doporučováno, abyste během několika prvních procvičování trénovali metodu dýchání 4-7-8 po dobu pouze 4 dechů. Postupně můžete postupovat až na osm úplných dechů.

Zdroje: www.kreativnija.cz, www.cs.yestherapyhelps.com, www.kdejak.cz