Nespavost neboli insomnie trápí stále více z nás. Důvodů je několik. Stres doma i v práci, velmi rychlý životní styl, nedostatek času na sebe sama, ale i nedostatečná spánková hygiena. Tyto faktory mohou za to, že namísto sladkého spánku koukáme do stropu a hodiny plíživě ubíhají k novému dni a nám chybí tolik potřebný odpočinek těla i duše. Naštěstí existuje hned několik osvědčených způsobů, jak usnout snadno a rychle.

Babičky to věděly

Je známo, že kvalitní spánek hraje pro naše tělo a hlavně zdraví jednu z nejdůležitějších rolí. A věděly to i naše babičky. Jakmile se dostavila nespavost, povolávaly osvědčené zbraně. Navodit klid a ukolébat krásně ke spánku pomohla sklenice teplého mléka se lžící medu a špetkou skořice. Stejně tak alespoň jedno jablíčko k večeři.

Pokud neholdujete medu, vyzkoušejte bylinky, po kterých naše babičky sahaly nejčastěji. Nejlepší je odvar z meduňky lékařské. Zelená bylinka s jemnou citrónovou vůní má uklidňující účinky a ne nadarmo se používá do čajových směsí, které mají pomoci ke kvalitnímu spánku. Připravte si doma blahodárný čaj sami. Postačí lžička sušené meduňky, kterou zalijete horkou vodou a necháte deset minut louhovat pod pokličkou. Čaj můžete osladit medem a vypít dva až tři šálky denně.

Kozlíkové kapky

Kromě meduňky stojí za vyzkoušení i kozlík lékařský. I z něj je nejjednodušší uvařit čaj. Bylinku s drobounkými bílými kvítky je nejlépe užívat měsíc v kuse a po této době ji zase na nějaký čas vysadit. K dostání je kozlík také ve formě kapek nebo tablet. Můžete si tak vybrat, která varianta je pro vás nejvhodnější.

Soustřeďte se na dech

Sílu čaje nebo mléka s medem podpořte dechem. Zkuste starou jogínskou dýchací metodu. Je prokázáno, že jakmile se začněte soustředit na svůj dech a naučíte se jej vnímat, dojde k celkovému zklidnění organismu, srdce nebude tlouct jako o závod a spánek se dostaví mnohem rychleji. Dechová metoda se nazývá 4-7-8 a můžete ji využít i při stresových situacích k uklidnění. Zhluboka se nadechněte nosem a počítejte do čtyř. Dech zadržte na sedm vteřina a posléze ústy vydechujte a zkuste při tom v duchu napočítat do osmi. Celý proces opakujte aspoň třikrát.

Režim, jídlo, cvičení

Asi nikoho nepřekvapí, že kvalitní postel je základ. Také je dobré si uvědomit, že ložnice a postel by měly sloužit výhradně ke spánku. Snídaně do postele je sice romantická představa, ale ostatnímu stolování, anebo dokonce sledování televize, učení či práci z postele, se vyhněte.

Před spaním si dejte lehčí večeři. Neměla by být příliš sladká, sacharidy jsou rychlým zdrojem energie, naopak zdravé tuky pomohou ke spánku ukolébat. Během dne si dopřejte adekvátní pohybovou aktivitu. Zacvičte si, jděte na příjemnou procházku. Ale pozor! Nepřežeňte to. Přílišná aktivita může naopak spánek zase oddálit. Na závěr dodržujte svou rutinu, tělo si na ni zvykne a usínání půjde samo. Snažte se chodit spát ve stejnou dobu a ve stejnou dobu také vstávat.

A co alkohol?

Dobré víno nikomu neublíží a traduje se, že sklenička kvalitního červeného má i pozitivní vliv na naše zdraví. S alkoholem to ale před spaním nepřehánějte. Jeho zvýšená konzumace naopak přispívá k nekvalitnímu spánku, převalování se na posteli až k insomnii.

Důležitost kvalitního spánku


Měli byste pamatovat především na to, že kvalitní spánek je zásadní pro zachování fyzického, duševního a emocionálního zdraví. Během hlubokého spánku se tělo obnovuje, což zlepšuje imunitní systém a podporuje regeneraci tkání. Kvalitní spánek má také pozitivní vliv na koncentraci, paměť a kognitivní funkce. Pomáhá stabilizovat náladu a snižuje riziko duševních poruch, jako je deprese a úzkost. Dále má vliv na hladinu hormonů regulující hlad a metabolismus, což může přispět k udržení zdravé tělesné hmotnosti.

Nedostatek spánku naopak zvyšuje riziko srdečních chorob, cukrovky a dalších chronických onemocnění. Kvalitní spánek je základem pro optimální fungování těla a mysli, což je důležité pro celkovou kvalitu života.

Související články

Zdroje: www.svetspanku.cz, jakzdrave.cz, nasregion.cz, www.vyspise.cz