Síla vůně je známá již od nepaměti a byla vždy s oblibou využívána. A zůstalo to tak i do současnosti, kdy se touto problematikou zabývá aromaterapie, jejíž účinky potvrzují i vědecké studie. Mnoho zdravotních nedostatků má totiž i podpůrné řešení v podobě konkrétní vonné esence, která dokáže zlepšit psychické i fyzické zdraví.

Více o aromaterapii se dozvíte od Petry Švábíkové ve videu:

Zdroj: Youtube

Léčba vůní bylinek

V hluboké historii neexistovaly chemické léky, a tak byly všichni odkázání na to, co nabízí příroda. Často se jednalo o rostliny s vonnými silicemi. V dobách starověkého Egypta, Číny a Persie byly vnímány dokonce jako poselství od bohů.

V současnosti využívá přírodní terapeutická metoda, aromaterapie, účinky koncentrovaných a vysoce účinných rostlinných výtažků, které velmi pozitivně ovlivňují lidské zdraví. Tento způsob léčby zařazuje do svých postupů i mnoho psychoterapeutů a psychologů, protože vědí, že vůně dokáží pozitivně ovlivnit lidskou psychiku.

Levandule

Levandule lékařská se používá na celkové zklidnění duše a těla, a navíc dokáže tato bylinka zbavit vzduch v místnosti nebezpečných virů a baktérií. Levandule uvolňuje napětí a stres, navazuje pocit klidu a pomůže vám lépe usínat. Její vůně je velmi nápomocná při bolestech hlavy a mnohých alergických stavech, je totiž také antiseptická. Aromaterapii levandulí můžete použít i při onemocnění dětí. Navíc spolehlivě odpuzuje drobné škůdce a nežádoucí hmyz.

Máta

Mátu můžete mít po ruce celoročně, v sezóně na zahradě a během zimy na okně v květníku či truhlíku. Výrazná a svěží vůně této rostliny nejen povzbudí vaše smysly, ale také podpoří myšlení či při nachlazení uvolní ucpaný a zahleněný nos. Pozitivně její odér působí i na kašel a celé dýchací cesty. A navíc vám mátová vůně zažene pocity stresu, protože snižuje vysokou hladinu hormonu kortizolu.

Meduňka

Vůně meduňky je všeobecně známá na „pocuchané“ nervy. Její svěží citronová vůně je díky obsaženým silicím lehce sedativní, a proto je výborným lékem na přetíženou nervovou soustavu. Aroma meduňky vám též navodí lepší a klidnější spánek. Stejně tak má příznivý vliv na srdeční soustavu a reguluje funkci jater a žaludku.

Borovice

Cenné látky pro naše zdraví naleznete i v borové pryskyřici, která se nejvíce nachází ve výhoncích a jehličkách. Díky svým silným antibakteriálním a protiinfekčním účinkům působí na širokou škálu dýchacích potíží. Od obyčejného nachlazení až po chronické astma. Vůně borovice vás zbaví silného zahlenění, výborně funguje na zanesené dutiny. Je velmi účinná i při léčbě infekcích močových cest a revmatizmu. A pokud snad cítíte únavu, vybudí ve vás novou energii.

Jak na aromaterapii doma?

Aromaterapie může být snadno prováděna doma pomocí esenciálních olejů a difuzéru nebo keramické aromalampy. Nejprve si zvolte esenciální olej, který vyhovuje vašim potřebám - například borovici s pro uvolnění dýchacích cest nebo levanduli pro uklidnění. Poté nalijte pár kapek esenciálního oleje do difuzéru, zapněte ho a užívejte si vůně při relaxaci. Můžete také použít esenciální oleje k masáži nebo přidáním několika kapek do lázně.

Pozor! Důležité je vždy dodržovat bezpečnostní pokyny a neaplikovat esenciální oleje přímo na pokožku bez rozpouštědla.

Zdroje: www.prozeny.cz, www.shanti.cz, www.timeslive.co.za