Zdroje: www.mojezdravi.cz, www.rehabilitace.info

V zimě pokožka rukou trpí

Stejně jako je naše pokožka zkoušená a namáhaná v létě, také v zimě se často potýkáme s problémy s kůží. Nejvíce trpí rty, nos a tváře, ale také ruce.

Typicky se každou zimu potýkáme se suchou pokožkou, která se může loupat, praskat, a dokonce se i zanítit. Než se tak stane, cítíme však svědění a pálení. I nezvyklou suchost až napjatost kůže, která nás nutí něčím prostě pokožku zvlhčit či promazat.

Pokožku je proto třeba držet vláčnou, což se v zimě daří především díky mastnějším krémům, vazelínám a dalším kosmetickým prostředkům. Naše babičky však používaly docela jiné triky.

Proč použít cukr a citron?

Oba způsoby očisty a masáže rukou zahrnovaly cukr, a pak i tekutinu, která při mnutí rukou napomáhala udržet cukr na pokožce a zároveň měla i další účinky na kůži.

Ženy, které trpěly hyperpigmentací a stařeckými skvrnami používaly kombinaci krystalového cukru a citronu. Zatímco cukr v obou receptech slouží jako prostředek, kterým se pokožka masíruje, zbaví starých kožních buněk i případné špíny, citron funguje nejen jako zvlhčovadlo.

Pokožka vstřebá jen omezené množství vitaminu C, ale zato přírodní kyseliny obsažené v těchto citrusových plodech mají bělicí schopnosti. Citronová šťáva se proto používá také jako přírodní látka, která napomáhá projasnit a zesvětlit pokožku. Použití citronové šťávy na zesvětlení pokožky je vhodnější právě v zimě, protože díky citronu je kůže méně chráněná proti slunečnímu záření. Po promasírování rukou cukrem s citronovou šťávou bude kůže znatelně vypjatější a jemnější, také ideálně připravená k použití vhodného krému.

Z přírodních maziv se na ruce v zimě hodí především mandlový olej, výrobky z aloe, ale také bambucké máslo, které je lehké a jemné, hodí se pro pokožku celého těla a je tak univerzálním kosmetickým prostředkem pro celou rodinu. Vhodná je kosmetika, ale také potravinové doplňky s vitaminem E.

Masáž olivovým olejem s cukrem

Druhou variantou je použití krystalového cukru s olivovým olejem. I když od cukru očekáváme exfoliační účinky, nikdy kůži zbytečně nedřete. Promasírování má být důkladné, ale jemné. Uvidíte že i bez zbytečného přítlaku bude pokožka jemná a hladká.

Olivový olej netřeba dlouho představovat. I když jde primárně o potravinu, která se užívá v kuchyni, přínos olivového oleje je dobře známý i v kosmetice. Nezanechává nepříjemný pocit mastnoty, dobře se vstřebává a kůži zanechává vláčnou a hebkou.

V kombinaci s cukrem vám však nezbude než se po delikátním promnutí rukou umýt. Doporučuje se ideálně jemné glycerinové mýdlo, které pokožku nezatěžuje.

Související články