Afty bývají kulaté a oválné, často zbarvené do ruda, někdy i bílé nebo žluté. Co je nejzajímavější, že důvod jejich výskytu dosud není známý. Na vině je ale jednoznačně slabá imunita či hormonální výkyvy. Proto se často vyskytují u žen v období před menstruací.

S afty mají problémy i jedinci s protézami a rovnátky či chroničtí kuřáci. Na vině může být i nedostatek vitamínu B, kyseliny listové nebo železa a pravým spouštěčem pak stres.

Co na afty funguje?

Traduje se, že na afty jsou nejlepší vitamíny, díky nimž by měly boláky vymizet. Někdy jsou ale běžné vřídky doprovázeny bolestí, díky níž nemůžete jíst ani pít, objeví se horečka. Pak je na čase navštívit lékaře.

Na trhu jsou sice k dispozici různé dezinfekční prostředky, lokální anestetika a nově dokonce laser, které pomáhají odstranit nadbytečné množství bakterií a předcházet zánětu, ale často je nejlepší poslouchat to, co fungovalo u našich předků. Vyhnete se tak nejspíš ztrátě chuti, která může některá lokální anestetika provázet.

Babičky mají vždycky pravdu

Už naše babičky říkaly, že pokud máte plnou pusu aft, nejezte kořeněná jídla, nepijte kávu ani alkohol, nejezte citrusy, nekuřte a nežvýkejte žvýkačky.

Naše babičky radily zklidnit postižené místo kloktadlem z heřmánku nebo cucáním kostky ledu. Na bolavou sliznici zabere i propolis, který má dezinfekční účinky, nebo jen obyčejná všemocná cibule. Její vlastností je zvýšení obranyschopnosti organismu.

Najdete i bylinky, které podporují imunitní systém – jako například vojtěška, lékořice (byť se při potížích s afty žvýkání nedoporučuje, lékořicové žvýkačky představují výjimku) nebo kaktus nopál. Pro zklidnění bolesti můžete vyzkoušet i roztok ze šalvěje, popřípadě z ní připravené pastilky. Funguje i oregano, řebříček či arnika horská. Některé teorie mluví i o potírání vřídku medem, který urychlí hojení.

A něco navíc...

Ke spontánnímu vyhojení potřebují afty v průměru osm až deset dnů. Dobu hojení by mohly zkrátit prosté výplachy úst slanou vodou (zhruba půl lžičky soli do sklenice vody). Dočasnou úlevu od bolesti také přináší cucání kostek ledu.

Hojení aft také urychlí přikládání sáčků s heřmánkovým čajem, který redukuje zánět. Zařaďte také do svého jídelníčku probiotické jogurty. Pomohou vrátit bakteriální prostředí ve vašich ústech do rovnováhy, což hojení aft také prospěje.

Existuje prevence?

Chcete-li aftám předejít, posilněte svou imunitu. Hodně spěte, konzumujte kvalitní stravu, dopřejte tělu vitamíny, a vyhýbejte se zejména dlouhodobému stresu. Věnujte dostatečnou pravidelnou péči dutině ústní.

Zdroje:

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/jak-se-zbavit-aftu

https://bylife.cz/afty/