Bolest v kolenech je běžný stav, který může být zapříčiněn mnoha různými faktory. Zpravidla bývá způsoben zraněním či nepříjemným pochroumáním, nadměrným zatěžováním při sportu, nadváhou, anebo i stárnutím organismu. V případě vážnějších potíží je samozřejmě nejlepší vyhledat odborného lékaře.

Nelenošte, cvičte

Obecně však platí, že nejlepší prevencí je pravidelné cvičení. A to nejen posilování kolenního kloubu, ale i jeho strečink a následné uvolnění. Není pravdou, že při bolesti kolen byste měli pohyb co nejvíce omezit. Pokud provádíte správná cvičení, je možné kolenním kloubům opravdu ulevit. Dle závažnosti bolesti je vždy dobré se poradit se zkušenými fyzioterapeuty a adekvátní cviky provádět pravidelně.

Tip na jednoduchý cvik, který snadno zvládne každý, najdete v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Tento cvik je doporučován fyzioterapeuty nejen jako účinná prevence, ale také při efektivní rekonvalescenci po operaci kolene. Cvičit byste ho měli každý den, a to vždy na obě nohy. Brzy ucítíte značnou úlevu a zvládne ho opravdu každý.

Neopomíjejte rozcvičování a strečink

Před každým sportem či pravidelným cvičením byste se měli řádně rozcvičit, aby se tělo zahřálo a nevystavili jste ho zbytečnému zranění. Také byste měli dbát na správné držení těla a pravidelné dýchání. Stejně tak důležité je po každém cvičení náležité protažení svalů a kloubů. V případě kolene myslete pravidelně na strečink předních a zadních svalů stehna, nejprve kvadricepsů a následně i hamstringů.

Střídejte různé pohyby

Aby nedocházelo k jednostrannému přetížení kloubů, je nutné střídat různé druhy pohybů. Věnujte se tedy nejen domácímu cvičení, ale dostatečně také choďte pěšky a například místo výtahu občas vyjděte schody. Komu to situace dovolí, může si jít zaběhat, zacvičit blahodárnou jógu, anebo se věnovat pravidelné jízdě na kole. Vždy je lepší jednotlivé aktivity kombinovat, aby nebyl pohyb jednotvárný. Mohlo by tak docházet k nadměrnému zatížení a opotřebování stejných částí kolenního kloubu.

Vyhněte se dlouhému sezení a stání v jedné poloze

V případě, že vás trápí bolesti kolen a máte například sedavé zaměstnání, zhruba po 1 hodině udělejte vždy alespoň pár kroků či protahovacích cviků. Stejně tak není vhodné ani dlouhodobé nečinné stání. Pro klouby nohou je také rizikové a zatěžující.

Udržujte si optimální váhu

Pro klouby je také nevyhovující nadměrná hmotnost či případná obezita. Dochází tak ke zvýšené zátěži nejen kolen, ale i kyčlí.

Základem je i vhodná obuv

Nezdravému zatížení kolenního kloubu můžete ulevit i správně vybranou obuví. Pořiďte si boty s měkkým došlapem, které dají vašim kloubům nejen úlevu, ale zároveň přirozeně posílí svaly na nohách i na zádech, čímž se zlepší vaše celkové držení těla.

Myslete na svá kolena i během spánku

Pokud rádi spíte na boku, využijte malý polštářek, který si můžete vkládat mezi kolena. Prospěje to nejen jim, ale celé vaší páteři.

Zdroje: www.novinky.cz, www.dobrakondice.cz, www.fyzioklinika.cz