Většina lidí má tendenci při nachlazení vůbec nejíst, jelikož na to zkrátka nemá žaludek. To je ovšem velká chyba, protože podle vědeckých studií existují potraviny, které posílí váš organismus a mohou pomoci zkrátit dobu nemoci. Stejně tak musíte dodržovat i pitný režim, především v podobě čajů, které jsou na chřipku ideální.

Silný kuřecí vývar

Podle tohoto video receptu můžete připravit hned dva přírodní léky na chřipku, které máte do pár minut hotové:

Zdroj: Youtube

Pořádný vývar se používá jako účinné léčivo na chřipku již po několik generací. Tělu zajistí potřebné vitaminy, minerály i bílkoviny, jež obsahuje kuřecí maso. Samotná polévka pomůže tělo hydratovat a zároveň sůl udrží v těle vodu. Také dokáže uvolnit ucpaný nos a podpoří celkovou regeneraci organismu.

Česnek je účinná zbraň proti nachlazení

Česnek je vynikající potravinou, co se týče bakterií, virů a plísní. Účinně s nimi bojuje a celkově podporuje imunitní systém. Zvyšte jeho příjem v době nachlazení, kdy vám zmírní akutní symptomy. Látka alicin, která je v česneku obsažena, pomůže také při zahlenění krku.

Zinek v semínkách a ořechách

Pozitivní vliv na imunitu i uzdravování má rovněž zinek. Ten se nachází hlavně v dýňových nebo slunečnicových semínkách, ale také v ořechách či meruňkách. Z živočišných zdrojů je velké množství zinku zastoupeno v hovězím mase.

Dostatek kalorií v avokádu

Avokádo je na chřipku vhodné zejména díky vysokému obsahu vitaminů, minerálů, vlákniny, zdravých mononenasycených tuků a kyseliny olejové, která v těle snižuje zánět a podporuje imunitní systém. Tato zelenina je zkrátka skvělým zdrojem živin, jež jsou pro organismus velmi důležité.

Zázvorový čaj na chřipku

Zázvor má antioxidační a antimikrobiální účinky. Aktivní látky v něm obsažené působí jako přírodní lék na záněty, ucpaný nos i kašel. Zázvorový čaj může být však pro slabší povahy velkou výzvou, jelikož je charakteristický svou ostřejší chutí. Místo něj můžete pít čaje z heřmánku nebo máty peprné, které vám s chřipkou rovněž pomůžou.

Nezapomeňte na vitamin C

Pokud jste nemocní, pak konzumujte z ovoce hlavně citrusové plody, které mají dostatek vitaminu C. K snídani si vymačkejte čerstvou pomerančovou šťávu a odpoledne snězte mandarinku. Vitamin C se nachází také v bramborách, jež vám žaludek zbytečně nezatíží a zároveň vás nasytí.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, run-magazine.cz, zeny.cz, novinky.cz