Nejrůznější sladkosti jsou slabostí mnoha z nás. Čokoládě, dezertům, koláčům či zmrzlině dokáže odolat jen málokdo. Jestliže je konzumujete jen příležitostně, je vše v pořádku. Ovšem v případě, že vás chuť na sladké přepadá každý den a vy vždy podlehnete, je to problém k řešení. Každý z nás to už jistě zažil. Celý den se tak nějak držíte, ale když přijdete domů z práce, ovládne vás chuť a dáte si ke kávě třeba oplatku či kousek bábovky. Někdo zažívá podobnou situaci zejména večer při sledování televize.

Co to jsou „chutě na něco“

Chutě jsou intenzivní, nutkavé nebo až abnormální touhy dát si „něco dobrého.“ Většinou to znamená sladké, slané nebo tučné jídlo. Právě konzumace takových jídel nebo dokonce i jejich kombinace má za následek vyplavení chemické látky dopaminu, který krátkodobě uklidňuje a přináší příjemné pocity, jako jsou radost, štěstí či chvilkové uspokojení. Častokrát tak řešíme období zvýšeného stresu a emoční zátěže, špatnou náladu nebo se takto uklidňujeme ve vypjatých situacích.

Ovlivňuje nutkavé chutě pohlaví?

Ženy v porovnání s muži zažívají průměrně dvakrát více případů neodolatelných chutí a zároveň mají apetit na odlišná jídla. Ženy mnohem více ovládá pomyšlení na sladkosti, muži ve většině případů zažívají chutě spíše na slaná jídla. Tento rozdíl lze částečně vysvětlit i premenstruačním syndromem, pod jehož vlivem jsou ženy každý měsíc.

Co způsobuje, že máme mlsný jazýček?

Chutí na sladké lidský organismus většinou signalizuje pokles hladiny cukru v krvi. Tělo si začne říkat o rychlou dávku energie a nutí nás sáhnout po něčem kalorickém. Jednoduché sacharidy mají bohužel tu vlastnost, že hladinu cukru v krvi umí prudce zvýšit, ale velmi rychle pak dojde i k jejímu poklesu. V tu chvíli nás opět přepadne chuť na sladké a koloběh, kdy se přejídáme potravinami s cukrem a přibíráme na váze, se rozjíždí. Proto je dobré se snažit o stálou a vyrovnanou hladinu krevního cukru. Každý toho může dosáhnout tím, že bude pečlivý a zodpovědný ve skladbě každodenního jídelníčku. Maximálně důležité je si uhlídat, aby v něm nebyl nadbytek jednoduchých cukrů.

Mějte chuť na sladké pod kontrolou a využijte ověřených triků!

Správný poměr živin

Dávejte pozor, zda svému tělu dopřáváte vše potřebné. Někdy se může stát, že vám chybí nějaký vitamín nebo minerál a mozek snadno vytvoří chutě například na čokoládu, která obsahuje hořčík. Dodávejte tělu multivitaminy a zařaďte do svého jídelníčku dostatek zeleniny a ovoce. Dáte tělu tak všechno, co potřebuje.

Voda nade vše

Říká se, že hlad je převlečená žízeň, a je to pravda! Náležitý pitný režim vám zaplní žaludek, který, pokud je prázdný, dává příkaz mozku, aby s tím něco udělal. A co se stane? Dostaví se pocit hladu a nezvladatelné chutě.

Mějte po ruce správné „záchranáře"

Přepadly vás chutě? Nejlepším řešením je mít po ruce nějaký kousek ovoce, který zvýší hladinu cukru v těle. Výborný je třeba čerstvý nebo i sušený ananas. A překvapení? Pomůže i čokoláda s vysokým obsahem kakaa, stačí jí sníst malý kousek a chuť na sladké je během chvilky pryč. Úžasným pomocníkem je ale i hrstka oříšků, výborné jsou kešu či para ořechy. Stejnou službu vám udělají i mandle. Jen je nejezte slané a ve velkém množství.

Zařaďte pravidelný pohyb

Nejrůznější studie potvrzují, že mnoho lidí nedokáže chuti na sladké odolat především ve třech případech. Když se nudí, když mají špatnou náladu a když jsou ve stresu. Odborníci ve všech třech případech radí, že chuť na sladké pomůže přemoci fyzická aktivita. Zjednodušeně řečeno, když vás chuť na sladké přepadne, pusťte se do nějaké aktivity, ať už sportu či uklízení. Pohyb totiž vyplaví do krevního oběhu endorfiny, které mají na náš organismus podobný efekt, jako když konzumujeme sladkosti.

Zdroje: www.kondice.cz, www.tradicni-terapie.cz, www.femina.cz