Co to jsou fibromy

Drobné kožní výrůstky jsou tvořeny z krevních cév a kolagenu. Jsou obklopené vnější vrstvou pokožky a s kůží jsou obvykle spojeny malou, tenkou stopkou. Mají různé podoby, někdy jsou hladké, jindy kulaté, vrásčité či asymetrické.

Kde se vyskytují nejčastěji

Obvykle se objevují na krku, v podpaží, na slabinách, stehnech, očních víčkách nebo pod prsy. Když už se vám vytvoří, tak jejich výhodou je alespoň to, že nebolí. Ovšem na kráse nikomu moc nepřidají a někdy mohou pěkně překážet. Ale neklesejte na mysli! Odstranit je snadno můžete i doma a nepotřebujete k tomu nic extra zvláštního. Postačí vám skvělý pomocník, a tím je jablečný ocet.

Proč se tvoří a z jaké příčiny

Patříte mezi ty jedince, kterým se na těle vytvořily vystouplé bradavičky? Na vině nejste vy, ale hlavně genetické předpoklady. Dalším rizikovým faktorem také často bývá obezita. Jednoduše řečeno, lidé s jistou nadváhou mají větší pravděpodobnost tření kůže, což je jeden z předpokladů pro vznik fibromů. Vyšší riziko hrozí i u diabetiků, těhotných žen a těch, kteří žijí s HPV, tedy s papillomavirem. Obecně platí pravidlo, že se zvyšujícím se věkem, je výskyt výrůstků častější.

Kde všude se jim líbí

Nejčastěji se tyto kožní výrůstky tvoří na krku, v podpaží, pod koleny, na prsou a břiše. Častokrát se vyskytují i kolem očí a na očních víčkách. Ačkoli se jedná o nejobvyklejší místa jejich výskytu, vytvořit se mohou kdekoliv na těle. Zpravidla tam, kde se pokožka ohýbá nebo častěji a více tře. Skoro každý člověk má alespoň jeden takový kožní útvar. Takže klid, nejde o nic mimořádného. Někteří lidé mohou mít těchto výrůstků na těle až stovky.

Čím obtěžují a znepříjemňují život

Nepříjemné na fibromech je to, že se někdy mohou zapálit, krvácet nebo zvětšovat. Jejich počet a velikost se zvyšuje postupně s přibývajícím věkem. Mechanismus jejich vzniku není doposud zcela jasný, ale za hlavní příčinu se považují tukové depozity a také působení některých druhů virů.

Jak se jich zbavit přírodní cestou

Jablečný ocet je jedním z nejúčinnějších přírodních léčiv a funguje na mnohé zdravotní neduhy. Jedním z nich je i odstranění fibromů, kde pomáhá na sto procent, protože je kyselý. Kromě toho je velmi levný, účinný a čistě přírodní. Jen buďte opatrní a nikdy nepoužívejte jablečný ocet k odstranění fibromů v oblasti očních víček a očního okolí. Mohl by vaše oči zbytečně podráždit.

Jak fibromy odstranit

Nejprve oblast okolo fibromu důkladně umyjte vodou a jemným mýdlem. Nebo je možné nechat fibrom ponořený ve vodě tak na 15 minut, popřípadě jej třít jemným zubním kartáčkem. Poté místo pečlivě vysušte. Namočte sterilní gázu do jablečného octa a vyždímejte. Položte gázu přímo na fibrom a zafixujte náplastí nebo obvazem. Dbejte na to, aby se gáza s octem dotýkala jen zasaženého místa a zůstala tam, kde má být. Nechte působit po dobu 15 minut, a nakonec důkladně opláchněte vodou. Postup opakujte třikrát denně po dobu jednoho týdne. Když bude potřeba, můžete ještě několik dní pokračovat. Výrůstky budou postupem času čím dál tmavší, a objeví se strupy, které pak opadnou.

Dopřejte kůži následnou péči

V závislosti na velikosti fibromu a hloubky v kůži se může stát, že se vám udělá malá jizva. Ale s tím si snadno poradíte. Chce to jen trpělivost a pravidelnost. Skvěle vám pomůže měsíčková mast či gel aloe vera. Několikrát denně jimi inkriminované místo potírejte. V případě, že fibromy nejsou hluboko pod kůží, žádné jizvy vám nehrozí.

Okolní zdravá kůže musí být v bezpečí

V každém případě se nejprve ujistěte, že se ocet nedostane do kůže okolo fibromu, protože by mohla začít červenat. Strup v žádném případě nestrhávejte, buďte trpěliví a čekejte, až odpadne sám! Jakmile se začne tvořit strup, jablečný ocet už nepoužívejte.

Zdroje: www.ceskozdrave.cz, www.healthyfoodhouse.com, www.womensalphabet.com