Každá žena zpozorní, jakmile ji obtěžuje nějaká ta chybička na kráse. Jednou z nich jsou kruhy pod očima. Někdo k nim má genetické sklony, jiného zastihnou po prohýřené noci, nebo mohou být průvodním jevem nějakého zdravotního nedostatku. Příčin je mnoho. Můžete je zamaskovat pomocí make-upu, ale lepší je, když je dokážete eliminovat. Máme pro vás pár tipů, jak toho lze dosáhnout, a to v klidu domova pomocí přírodních prostředků.

Jak kruhy pod očima vznikají

V podstatě se jedná o uvolnění tkáně pod vnitřním očním koutkem, díky čemuž někdy kůže dopadá až nad střední část tváře. A právě v těchto místech vzniká nápadná a hluboká vráska, která má často tmavší zabarvení a nebývá výjimkou, že se přidají i nepříjemné otoky a váčky.

Příčiny vzniku

Mezi nejčastější příčiny vzniku kruhů pod očima patří především nedostatek spánku, stres a dlouhodobé sledování zářících monitorů a displejů. U někoho jsou tmavé kruhy pod očima způsobeny jistou genetickou výbavou, ale značně se na jejich tvorbě podílí i špatný životní styl, nadbytek UV záření nebo jde o průvodní jev některých vážných nemocí. Například anémie, alergie, poruchy cévního nebo mízního systému, hormonální poruchy, poruchy funkce štítné žlázy, trávicího systému či jater.

Dalším důvodem jejich vzniku je také nejen omezený průtok krve a lymfy v této obličejové oblasti, ale i zadržování vody a tuku. Tmavé zabarvení vzniká následkem roztažených cév, které mají tendenci přivádět do míst kolem očí více krve. Tenká kůže pod očima je pak lehce namodralá až šedá. Kožní buňky v okolí očí mohou také obsahovat větší množství pigmentu, zvaného melanin.

Dodržujte pravidelný pitný režim

Jedním z nejčastějších problémů bývá také nedostatek tekutin v organismu. Pokud vás obtěžují kruhy pod očima, zamyslete se v prvé řadě nad svým pravidelným přísunem neperlivé vody. Denně byste měli vypít 2 až 3 l této tekutiny, zlepší se tak správná činnost ledvin i lymfy.

Dopřávejte si dostatek klidného spánku a na stres zapomeňte

Spánek je nejcennější pro správné fungování celého organismu. Ideálně byste si měli každý den dopřát 7 až 8 hodin nepřerušovaného spánku. Stejně tak se vyhýbejte stresovým situacím, anebo je zkoušejte zvládat v klidu a v pohodě.

Vezměte si na pomoc jedlou sodu

Když už s nechtěnými kruhy musíte zápasit, zkuste je zesvětlit pomocí jedlé sody. Jedná se o přírodní prostředek, z něhož si můžete pravidelně připravovat obklady. Oproti koupeným chemickým prostředkům je laciný a hlavně účinný. Připravte si dva kosmetické tamponky a namočte je do směsi, kterou si snadno vyrobíte smícháním 1 lžíce teplé vody a 1 lžičky jedlé sody. Tamponky si pak přiložte na zavřené oči a nechte tak 15 minut působit. Nakonec si obličej opláchněte vlažnou vodou. Při pravidelném používání se brzy dočkáte výsledků. V počátku používejte obklady jedenkrát denně, později stačí pleť dolaďovat zhruba jednou do týdne.

Salátová okurka zklidňuje

Stejně tak si můžete na 10 až 20 minut přiložit na oči plátky salátové okurky, které si předem necháte vychladit v ledničce. Pokud zápasíte s nedostatkem času, zvolte rychlejší variantu a kolečka okurek překryjte tamponkem, na který přiložíte kostku ledu.

Naše babičky milovaly i arniku

Zpravidla si z arniky připravovaly zklidňující odvar, do něhož namočily kousek plátýnka a dvakrát za den si na oči přikládaly obklady.

Využijte i sílu syrových brambor

Na oči si lze také přiložit dva plátky brambor, které necháte působit asi tak 15 minut. Zbavíte se tak nejen kruhů, ale i nepříjemných otoků, a navíc se dočkáte i bělícího výsledku. A brambory zázračně podporují i elasticitu pokožky.

Jídelníček obohaťte železem

Tmavé kruhy pod očima se často tvoří jedincům, jejichž strava obsahuje málo železa a bývají chudokrevní. Jezte proto více potravin, které tuto důležitou látku obsahují. Patří k nim například čočka, cizrna, sója, slunečnicová a dýňová semínka, játra, netučné červené maso a vaječné žloutky.

Zdroje: www.zijemehomemade.cz, www.inspirace.essente.cz, www.rehabilitace.info