Jsou malé, ovšem dost nevzhledné. Drobné bílé vločky, které padají z vlasů mnohdy až na ramena, rozladí každého. Obzvlášť pokud rádi nosíte tmavé oblečení. V případě, že patříte mezi ty, které trápí lupy, nevěšte hlavu. Máme pro vás pár rad, které s oblibou využívaly už naše babičky a fungují perfektně.

Co to jsou lupy

Téměř polovina celé populace se během života setká s lupy. Přestože nejde o závažnou chorobu, nejedná se také o nic příjemného, spíše nekomfortního. Lupy jsou drobné šupiny odumřelé kůže hlavy. Nejčastěji to bývá proto, že je kůže z nějakého důvodu zanícená. Normálně se vrchní část pokožky odlupuje pomalejším tempem než za tohoto stavu, a tak je zpravidla obměna kůže nenápadná. Vlivem zánětu se epidermis odlupuje rychleji, a proto se tvoří tzv. lupy.

Proč se objevují

Příčinou jejich vzniku je dost často nějaké onemocnění nebo nesprávná životospráva a životní styl. Lupy se projevují zčervenalou pokožkou, nepříjemným svěděním a následným nadměrným olupováním. Lupů existují dva druhy: mastné a suché. Mastné ulpívají na pokožce, bývají nažloutlé a jsou nepříjemně svědivé. Suché lupy jsou mnohem víc vidět, utkvívají v celé délce vlasů a často odpadávají. Zlikvidovat je můžete chemickými šampony, anebo zvolit přírodní postupy. Ovšem v případě závažnějších komplikací zánětu kůže je vždy lepší navštívit i dermatologa.

Vyzkoušejte rady našich babiček

Pokud chcete bojovat proti lupům čistě přírodní cestou, můžete vsadit na zkušenost našich babiček, které věděly, jak na to. Často si vystačily s ingrediencemi, které měly běžně doma po ruce.

Sůl neboli slaný peeling

Jenou ze surovin, které dokonale likvidují lupy je obyčejná kuchyňská sůl. Pokožku hlavy totiž dokonale pročistí má výbornou brusnost. Naneste si do vlasů sůl, pomocí slánky nebo ji prosolte pomocí prstů a následně ji důkladně jemnými krouživými pohyby po dobu 2 až 5 minut promasírujte. Během chvilky si budete moci všimnout, jak lupy postupně odpadávají. Nakonec vlasy a hlavu umyjte náležitým, nejlépe přírodním šamponem. Tento postup opakujte jedenkrát za týden.

Cibulí proti lupům a k lepší kvalitě vlasů

Taková obyčejná cibule je pro vlasy a okolní pokožku doslova zázrak, protože umí dokonale zvýšit jejich správnou kondici. Nasekejte si najemno tři velké cibule a nechte ji 14 dní louhovat ve 3 dl destilátu na teplém místě. Po uplynutí náležité doby směs sceďte přes plátýnko a přidejte 1 dl vody. A máte hotový vlasový aktivátor, který nejen zlepší kvalitu a růst vašich vlasů, ale umí si poradit i s lupy. Aplikujte ho každý den po dobu 4 týdnů na vlasovou pokožku lehkým vmasírováním a nechte vždy tak 2 hodiny působit. Nakonec si hlavu opláchněte.

Podobně to umí i černá ředkev

Odšťavněte si šťávu ze 3 černých ředkví a vmasírujte ji do vlasové pokožky. Potom si vlasy obalte potravinářskou fólií nebo mikrotenovým sáčkem a nechte tak 2 hodiny působit. Stejně jako v předchozím případě si opláchněte hlavu i vlasy čistou vlažnou vodou. Proceduru si dopřejte alespoň čtyřikrát do týdne po dobu čtyř týdnů.

Zdroje: www.vitalia.cz, www.womanonly.cz, www.bydlimekvalitne.cz