Někdo je k úderům odolnější, jinému zas stačí doslova málo - a modřina je na světě. Občas je na vině i nepatrný pohyb, který překvapí a změní se v nečekaný pád. Přestože postupně zabarvující se podlitiny běžně nepředstavují větší zdravotní riziko a samy se časem zhojí, jsou příležitosti, kdy se nehodí je mít. Jak tedy můžete léčení modřin účinně urychlit?

Jak se co nejrychleji zbavit modřin a na co si dát největší pozor, se dozvíte na následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Proč se pokožka zabarví

Jakmile utrpíte náraz těla, při němž nedojde k narušení pokožky, dojde ke krvácení zraněných malých cév pod kůží. Tam se nahromadí krev. V těchto místech zůstává, dokud se nevstřebá a během toho také náležitě mění své odstíny. Krev obsahuje červené barvivo zvané hemoglobin a při jeho odbourávání dochází k tvorbě dalších barviv.

Nejprve pokožka zčervená a během 1 až 2 dní modrá, fialoví a získává někdy až černou barvu. Záleží na síle úderu. Dalších 5 až 10 dní hnědne, zelená a žloutne, než pomalu zcela zmizí. Společně s tím odchází i případný otok a bolest.

V první řadě klid

Ihned po úderu se nejprve uklidněte, na chvíli se posaďte a zhluboka dýchejte. Díky tomu se vám zklidní tok krve a předejdete tak vzniku velké modřiny. V prvních 24 hodinách by měla být zasažená část těla výše než srdce, protože gravitace pomáhá, aby se v místě zranění nehromadilo velké množství krve.

Aplikujte led

Jakmile se o něco bouchnete, jako první pomoc vždy co nejdříve přiložte led. Místo zklidní a v mnoha případech tak předejdete možnému zánětu. V případě, že chcete, aby se vám nevytvořila modřina, funguje led ještě 24 hodin od úderu či zranění.

Pokračujte teplými obklady

Následně vyžaduje dané zhmožděné místo teplo. K tomu stačí využít buď nahřátý sáček s třešňovými peckami, anebo prohřejte malý ručník pod teplou vodou, vložte do plastového sáčku a používejte jako teplý obklad.

Vsaďte na sílu arniky

Tato bylinka je na modřiny skvělou variantou, protože urychluje vstřebávání krevní sraženiny v zasaženém místě. Arniku můžete použít ve formě masti či oleje. Naneste ji na postižené místo a lehce ji vtírejte. Zároveň lehkou masáží prsty pokožku prokrvujte. Arnika také stimuluje lymfatický systém, čímž se urychlí celkové hojení. Tuto kúru provádějte dvakrát denně, dokud modřina naprosto nezmizí.

Vyrobte si arnikový olej

Arnikový olej by měl být výbavou každé domácí lékárničky. Bylinka se hodí k léčbě poškozené pokožky, kterou změkčuje, zvlhčuje a zároveň i uklidňuje. Jako základ se k výrobě používá jakýkoliv 100 % rostlinný olej, nejlépe lisovaný za studena.

Bylinku asi čerstvou jen tak neseženete, protože je chráněná, ale pořídit si ji můžete v sušené formě. Poměr bylin k oleji je zhruba 20 g čerstvých bylin na 250 ml oleje, pokud chcete mít olej silnější, poměr přizpůsobte. Nechte několik týdnů macerovat na tmavém místě a poté přeceďte přes plátýnko, nejlépe do lahvičky s kapátkem.

Tip na závěr

Výborný je i cypřišový olej, jen jej smíchejte v poměru 1 : 1 s olivovým olejem.

Související články

Zdroje: www.styl.instory.cz, www.ceskenoviny.cz, www.ulekare.cz