Propuknutí oparu může být vyvoláno horečkou, nemocí i nachlazením, stresem, menstruací, nadměrným sluněním, oslabenou imunitou. Jsou bolestivé, nevzhledné a otravné. Řeč je o oparech. Hned, jak se vám jeden objeví na ústech, napadne vás, že byste udělali cokoli, abyste se ho co nejrychleji zbavili. Nebo ho aspoň nějak zamaskovali, aby se vám každý, kdo s vámi mluví, nedíval celou dobu na ústa. Česnek vás dokáže oparu zbavit velmi snadno, levně a rychle. Někdy se to povede dokonce i přes noc.

"Herpes simplex, tedy virus, který způsobuje opary, je velmi nakažlivý a infekce tímto virem je běžná," říká Dr. Romana Vetchá. „Dokonce více než 50 % populace je infikováno typem herpes viru, který nejčastěji způsobuje opary. Zajímavé však je, že u většiny lidí, kteří se tímto virem nakazili, se příznaky nikdy neprojeví. Virus je nejvíce nakažlivý, když je opar přítomen, zejména když puchýř začne vytékat.“

Co můžete vyzkoušet?

Možností je spousta. Třeba nějaký lokální krém proti oparům, abyste potlačili bolest a příznaky. Existuje mnoho volně prodejných přípravků, které můžete použít, ale váš lékař vám může předepsat silnější léčbu. Krémy pomáhají i při zarudnutí, bolestivosti a zánětu a mohou urychlit dobu hojení. Dobré jsou i lokální mastí z meduňkového oleje nebo s 0,5% výtažkem z aloe vera, které mohou pomoci při hojení. Funguje i eukalyptový esenciální olej, tea tree olej a jiné. Bolesti zase uleví běžná analgetika, ibuprofen nebo paracetamol. Existují i gelové náplasti, které vytvoří kolem rány takový obal, aby se rychleji zhojil.

Domácí léčba

Pokud se nechystáte k lékaři nebo do lékárny, můžete vyzkoušet i domácí léčbu. Při bolesti, pálení nebo svědění cucejte led. Vynikající je aloe vera, a to jak k léčbě bolesti, tak k prevenci šíření. Tlumí bolest a má antivirové účinky. Zkuste použít klidně i rebarboru nebo šalvěj jako přírodní antivirové prostředky. Ke zmírnění zarudnutí je možné aplikovat i studený obklad, vždy na 5-10 minut tolikrát, kolikrát během dne chcete. Chlad podporuje hojení, teplo naopak pomůže od bolesti. Na popraskání kůže je výborná vazelína, třeba na vatovém tamponku. Opary se hojí rychleji, když jsou vlhké, takže vazelína zabrání jejich vysychání a může způsobit, že dříve zmizí. Hojení urychluje i propolis.

Česnek – úspěch zaručen

Česnek funguje jak v tabletách, tak samozřejmě čerstvý, který má daleko větší sílu, ale zároveň musíte být opatrní, abyste si nespálili kůži. Je totiž velmi agresivní. Česnek může mít vlastnosti, které mohou snížit aktivitu několika virů, včetně virů způsobujícího opary. Nejdůležitější složkou v česneku je allicin, jenž má na opary skvělý účinek. I přesto, že se o zázračném česneku ví, a i naše babičky znaly tento recept, neexistují žádné vědecké studie, které by naznačovaly, že česnek může herpesu předcházet, vyléčit ho nebo ho léčit. Víme však, že česnek obsahuje těkavé organické sloučeniny síry, které mohou způsobit popáleniny, pokud člověk použije syrový česnek na kůži. Proto byste měli pečlivě zvážit riziko popálení při lokálním použití syrového česneku na kůži a v okolí sliznic, jako jsou oči, rty a nos. Je ale možné vyzkoušet i jiný způsob než přímou aplikaci na kůži. Zkuste konzumaci čerstvého česneku a užívání česnekových kapslí.

Zdroje: www.houstonmethodist.org, www.wikihow.com, health.clevelandclinic.org