Zdroje: www.express.co.uk, prima-receptar.cz,

Najít plíseň můžete, dá se říct, asi všude. Na zdech, ve skříních, na zelenině, v botách i na našem těle. Někdy je i velmi prospěšná, například u sýrů. Hmm, takový ugrilovaný hermoš! Ale o takových plísních se dnes, bohužel, bavit nebudeme.

Doma je plíseň nepříjemným úkazem, se kterým byste měli ihned něco provést. Plísně produkují mnoho toxinů, které mají nepříznivý vliv na imunitní systém člověka a mohou „probudit“ některé nemoci. Astma, dýchací obtíže, bolesti hlavy, depresivní nálady nebo problémy se zažíváním, to vše můžou způsobit.

Nejdůležitější je – odhalit příčinu vzniku. Nejčastěji se asi setkáte s variantou, že je v místnosti moc vlhko. Nebo se na zdi sráží vlhkost, málo se větrá, je teplo až moc, máte špatná okna, ale i nedostatek světla. Odhalenou příčinu je nutno odstranit, jinak vás plíseň bude trápit i nadále. Někdy je řešení jednoduché, a někdy je to opravdový oříšek.

Jak na samotnou plíseň

1. Ocet + jedlá soda – tato kombinace je „zabijácká“. Ocet dokáže zničit přes 80 % plísňových spor a jedlá soda ho doplní o dezinfekci, absorpci zápachu a dokáže i nasát přebytečnou vlhkost.

Postup: Nalijte do lahve s rozprašovače bílý ocet a nastříkejte ho na zeď. Teď máte hodinku volna, můžete si třeba číst (pokus o vtip, ženy v domácnosti určitě chápou). Otřete napadenou zeď houbičkou a teplou vodou. Pokud je na zdi černota, připravte si další elixír. Smíchejte jednu lžičku jedlé sody a dva hrnky vody, opět v rozprašovači. Protřepte, aplikujte na černá místa a kartáčkem vydrhněte. Opláchněte teplou vodou.

2. Samotná jedlá soda – vezměte si hadřík, jedlou sodu na něj a vtírejte do postiženého místa. Pokud je složitější se na místo dostat, lze použít i připravenou pastu (k jedlé sodě přimícháte trochu vody) nebo opět může na řadu přijít rozprašovač, v němž si smícháte vodu s jedlou sodou. Sodu nechte ve všech případech působit klidně dvě hodiny, poté zbytky sody a plísně seškrábněte kartáčkem.

Jak ulevit od plísně na nohou?

Plíseň jako plíseň! Tak ještě napíši pár vět i o té. Tu totiž můžete mít jedna dvě. Z bazénu, nesprávně zvolené obuvi, i zděděné genetické dispozice.

Někdo využívá lavor jen s jedlou sodou a horkou vodou, ve kterém si nechá 20 minut odmáčet nohy, ale je i o něco složitější postup. K němu budete potřebovat nejen jedlou sodu, ale připravte si i jablečný ocet. Do lavoru nalijte ocet, nechte nohy máčet 20 minut. Osušte, nalijte teplou vodu a opět máčejte 20 minut. Osušte a do lavoru přidejte jedlou sodu. A velké překvápko nakonec máčejte 20 minut.

Tyto dva postupy lze opakovat každý den.

A úplně nakonec, nepřijde Japonec, ale já vám přeji, ať se vám plísně vyhýbají! Kromě těch, které doma chcete.