Zdroje: www.bylinkovo.cz, happymag.cz, radimejak.cz

Zbavte se rýmy smrkáním i výplachy

Smrkání není jediným způsobem, jak pročistit dutiny, a hlavně je dobré vědět, že je lepší smrkat, a ne rýmu zarazit různými prostředky. Preparáty, které vás „zbaví“ příznaků a smrkání sice fungují, ale nevyléčí vás. Zarazí rýmu a utnou nepříjemné dráždění očí, ale tím k uzdravení nepřispívají.

Sůl pomáhá

Pokud chcete účinně nos a dutiny čistit, naučte se používat slaný roztok, který se aplikuje konvičkou nebo vstřikováním, ale také nasátím vody z dlaně. Tento jednoduchý prostředek také napomáhá alergikům a astmatikům. Chce to cvik, ale rozhodně proplachování dutin stojí za vyzkoušení.

Cibule vás zbaví rýmy v noci

Užívání česneku nebo vitaminu C patří mezi klasiky, ale víte také o tom, že můžete nechat půlku rozkrojené cibule v blízkosti svého lůžka, když jdete spát? Vdechování cibulových silic napomáhá při rýmě i kašli, což oceníte vy i vaše děti. Zatímco dospělí umí dobře vyčistit nos, případně hrdlo, malé děti se v tomto směru potýkají s problémy. Cibuli stačí rozkrojit napůl, nebo nakrájet na silnější plátky a nechat v blízkosti postele. Aby cibule naopak zbytečně nedráždila, udělejte to, až děti usnou.

Které bylinky protáhnou nos a uleví při rýmě?

Oblíbené jsou také všemožné potraviny či vůně, které nos protáhnou. Patří sem rozhodně zázvor, ale také křen, vůně eukalyptu, jehličnanů ale i kafru, které je možné použít při inhalaci. Mezi bylinky, které máme běžně doma, však patří spíš heřmánek, máta, šalvěj, rozmarýn, meduňka a také rýmovník.

Rýmovník má jedinou nevýhodu a tou je, že díky dužnatým listů je jeho sušení nesmírně zdlouhavé. Nicméně roste skvěle, patří k extrémně nenáročným rostlinám a s rýmou skutečně pomáhá.

Chcete-li jej použít i inhalaci, lístky trochu pomačkejte nebo nahrubo nakrájejte a přidejte do horké vody.

Sirup z rýmovníku pří nachlazení

Rýmovník lze také používat ve formě čaje či sirupu. Příprava sirupu zastudena patří také k jednoduchým receptům. Na výrobu jsou potřeba jen lístky rostliny, cukr a citron či pomeranč. Pokud máte možnost koupit bio, můžete použít i kůru, ale i dužnina zcela postačí. Do sklenice vrstvěte rýmovník, cukr a citrusy. Uzavřete a nechejte stát na teplém místě, dokud rýmovník nepustí šťávu a cukr nerozpustí. Pak stačí scedit pevné části, uskladnit na chladném tmavém místě a užívat. Obvykle 3x denně lžíci pro dospělého či lžičku pro děti.

Související články