Škytavka vychází z bránice

Podráždění nervu bránice a její následné rytmické stahy, jsou přesně to, co nazýváme škytavkou. Díky stahům nasávají plíce vzduch velmi rychle a ten vychází ven přes stažený sval hlasivek, díky čemuž je škytání provázené i hlasitým zvukem.

Škytání většinou zdraví nepoškozuje

Škytání většinou odezní samo, a pokud netrvá příliš dlouho, není ani nijak zdraví škodlivé. Jestliže škytáte déle než dva dny, pak je vhodné navštívit lékaře. Vyhledejte odbornou pomoc také v případě, že je škytání až bolestivé či působí další průvodní nepříjemné stavy jako zvracení, krvácení nebo problematické dýchání. Medicína léčí škytání sedativy, zatímco babské rady jsou všeho druhu. Většinou jde o snahu přerušit rytmické stahy zadržováním dechu nebo polykáním, tedy konzumací vody nebo potravin. Víte, čím si lidé doma léčí škytavku?

Jak se zbavit škytavky? Vyzkoušejte jeden z triků!

Věda zatím nepotvrdila žádný z triků, které si lidé vzájemně doporučují. A někdy jsou to opravdu perly!

  • Dýchejte do papírového sáčku. Ale jen do okamžiku, než začnete pociťovat malátnost. Z lékařského hlediska se zdá být tato metoda nejrozumnější.
  • Vypijte rychle sklenici vody. Někteří doporučují vypít vodu v předklonu. Patrně proto, aby byla bránice stlačená.
  • Na stejném principu funguje i zadržení dechu a trojí polknutí.
  • Chytněte se a jazyk.
  • Snězte lžíci burákového másla nebo medu. Pomalé polykání sladké a lepivé hmoty by mělo pomoci stimulovat nerv, který souvisí právě s bránicí.
  • Ze stejného důvodu se doporučuje také dát pod jazyk a nechat rozpustit lžičku cukru nebo soli. Rozhodně vyzkoušejte raději krystalový cukr. Nejde totiž o chemické složení, ale o pomalu se rozpouštějící krystalky, které by měly nerv dostatečně podráždit, aby škytání ustalo.
  • Dráždění nervových zakončení v uších prý také pomáhá. Zacpěte si uši prsty a semkněte ústa. Za chvilku by mělo škytání přestat.
  • Náhlý šok, polechtání, ale i rozčílení mohou se škytavkou pomoci. Aniž bychom si to uvědomovali, nečekaná reakce těla na různé podněty může ukončit i škytání.
  • Ze stejného soudku je i trik, při němž se má škytající soustředit na ostří nože namířené proti své tváři. Takové způsoby ale raději nezkoušejte.

Zdroje: https://www.webmd.com, https://cs.wikipedia.org, https://vitalitis.cz