Dospělý chrup je nenahraditelný a o zuby bychom měli dobře pečovat. Nejen z důvodu kazů, ale i zánětů v dutině ústní, které mohou negativně ovlivnit kondici celého organismu. Navíc nikomu není příjemný zápach z úst. A zářivý, zdravý úsměv je bezesporu mnohem příjemnější na pohled než viditelně zanedbaný chrup.


Zubní kámen – zdroj mnoha potíží


Všichni si v souvislosti se zuby vybaví hlavně kaz a vrtání. Velkou neplechu ale způsobuje zubní kámen, který je často příčinou dalších potíží.

Co vlastně zubní kámen je a proč se tvoří? Podívejte se na krátké vysvětlení na videu:

Zdroj: Youtube


Na počátku je plak. Ten vzniká ze zbytků jídla a nápojů, které ulpí na zubech. V něm se začnou poměrně rychle tvořit bakterie, a pokud se nám plak nepodaří spolehlivě ze zubů odstranit, zatvrdne a promění se v zubní kámen. Patříte-li k těm, kteří si s čištěním zubů příliš hlavu nelámou, je dost možné, že se časem na vašem chrupu objeví žluté nebo hnědé skvrny. V zubním kameni se množí bakterie a látky se slin. Ty pak narušují sklovinu zubu a dovolí vznik kazu.

Jak na kámen vyzrát?

Odpověď není zcela jednoduchá. Samozřejmě je základ správné čištění chrupu. Střídání používání klasického kartáčku a jednosvazkového a také používání pomůcek k čistění mezizubních prostor. Nejlepší je nevynechávat čištění ani ráno, ani večer. Pokud však konzumujete kyselé jídlo nebo nápoje, počkejte s čištěním zubů alespoň půl hodiny. Jinak by kombinace čištění kartáčkem a kyseliny mohla napomoci poškození skloviny. Pokud cítíte mezi zuby zaklíněné zbytky potravy, odstraňte je zubní nití nebo mezizubním kartáčkem.

Ústní voda a jahody

Na trhu se dají koupit i ústní vody, které zabraňují tvorbě kamene. Používejte je ob den a uvidíte výsledek. Volte správné potraviny. Vzpomeňte si na dětství a příběhy o tom, jak sladkosti kazí zuby. Nejedná se o povídačky pro malé děti, naopak. Konzumace velmi sladkých nápojů a jídla přispívá k množení bakterií v dutině ústní, tvorbě plaku a zubního kamene. Naopak sáhněte po jahodách a rajčatech. Díky vysokému obsahu vitaminu C pečují o dutinu ústní, pomáhají bojovat se zubním kamenem a podporují bělejší zbarvení chrupu. Konzumace sýrů zase neutralizuje kyseliny v ústech, a zamezuje tak vytvoření plaku a kamene.

Banánovou slupku nevyhazujte

Účinným pomocníkem pro krásné a zdravé zuby je slupka od banánu. Ve slupce je poměrně hojně obsažen draslík, magnézium a mangan, což je kombinace vhodná k bělení zubů a odstranění plaku a dalších nečistot. A jak na čištění zubů banánovou slupkou? Vezměte ji do ruky a přiložte vláknitou stranou na chrup. Několikrát jí důkladně přejeďte po všech zubech, nebojte se přitlačit tak, aby se vlákna dostala i mezi zuby. Nechte slupku působit alespoň pět minut. Poté si zuby vyčistěte běžnou pastou a kartáčkem, ústa vypláchněte a uvidíte rozdíl.

Jedlou sodu raději vynechte

Velmi populární je čištění zubů jedlou sodou. Jedlá soda může skutečně přispět k bělejšímu chrupu, avšak toto čištění, které je založeno hlavně na mechanickém obroušení zubů, může narušit sklovinu a tím učinit chrup naopak náchylnějším ke tvorbě kamene a kazu.

Odstranění zubního kamene profesionálem


Odstranění zubního kamene profesionálem je důležitým krokem pro udržení zdraví ústní dutiny. Tato procedura je prováděna zubními hygieniky nebo dentálními asistenty a může se nazývat také čištěním zubního kamene. Postup začíná odstraněním povrchových zubních usazenin, jako je plak, který se běžně tvoří na povrchu zubů. Poté následuje odstranění tvrdšího a dobře držícího zubního kamene, který se tvoří pod povrchem dásní a na zubech.
Profesionál používá nástroje, jako je ultrazvukový čistič, aby šetrně odstranil zubní kámen, aniž by poškodil zubní sklovinu. Po odstranění se zuby běžně leští a čistí, aby byly hladké a odolnější vůči dalšímu usazování plaku a kamene. Tato procedura je obvykle bezbolestná, ale pokud máte citlivé dásně nebo zuby, může zubní hygienik použít lokální anestezii k minimalizaci nepříjemných pocitů.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.umimeporadit.cz, www.oralb.cz, www.smili.cz, www.lui.cz