Nárok na měření cholesterolu zdarma

Zvýšená hladina cholesterolu v krvi může signalizovat nebezpečí ucpání cév, trombózy, mozkové mrtvice nebo infarktu. K podceňování stavu cholesterolu v krvi napomáhá skutečnost, že nás v tomto případě nic nebolí a neprojevují se ani žádné akutní příznaky. V domácích podmínkách ji nezjistíme tak snadno, jako třeba přírůstek váhy či vysoký tlak. Orientační měření cholesterolu v krvi nabízejí za úplatu některé lékárny. Zdarma je jeho vyšetření součástí preventivních prohlídek u praktického lékaře, které bychom měli absolvovat každé dva roky.

Cholesterol potřebujeme, ale…

Cholesterol se tvoří převážně v játrech, ale také v kůži, ve střevě nebo v nadledvinách (cca 1 g denně), částečně jej získáváme potravou (cca 0,3 g). Představuje základ k tvorbě hormonů, vitaminu D nebo žlučových kyselin. Dále se účastní stavby buněčných membrán.

V krvi se cholesterol vyskytuje ve formě tzv. zlého (LDL = Low-Density Lipoproteins) nebo hodného (HDL = High-Density Lipoproteins). Proto se při zjišťování hladiny cholesterolu v krvi měří nejen množství celkového cholesterolu, ale především hladina LDL cholesterolu, HDL cholesterolu a triglyceridů. Zmíněné hodnoty informují o hladině tuků v krvi a upozorňují na případné riziko rozvoje cévního onemocnění.

Ideální hladina cholesterolu: za optimální hladinu cholesterolu v krvi se považuje rozmezí cca 5 - 5,5 mmol/l, LDL cholesterolu v závislosti na věku a pohlaví rozmezí 1,5 - 4,5 mmol/l a HDL cholesterolu 1,1 - 2,3 mmol/l.

Úprava jídelníčku

Vhodné je na jídelniček zařadit potraviny se zvýšeným zastoupením omega-3 nenasycených mastných kyselin. Doporučuje se 2-3krát týdně konzumovat mořské ryby, ořechy nebo avokádo. Zvýšit bychom měli přísun látek, které mají příznivý vliv na cévy. Které to jsou a kde je najdeme?

  • Antioxidanty (flavonoidy v citrusech a v čajovníku, cibule, česnek, lykopen v rajčatech, vitaminy C a E, selen a zinek, koenzym Q10)
  • Betaglukany (vysoké množství najdeme např. v hlívě ústřičné nebo se získávají z kvasinek Saccharomyces boulardii)
  • Vláknina (ovoce a zelenina, celozrnné pečivo, případně přípravky, jako je Psyllium)
  • Chia semínka
  • Lecitin (sója)
  • Betasitosteroly (obsahuje je např. kustovnice, avokádo, otruby)
  • Adaptogeny – Reishi, ženšen pravý, šišák bajkalský

Další látky (např. chlorella, rakytník řešetlákový, gurmar – podporuje také snížení cukru v krvi, artyčok a jiné).