Zdroje: www.healthline.com, cs.wikipedia.org

Skořice z Cejlonu i Číny

Zdravotní zázrak na počkání? Skoro! Skořice a med jsou přírodními léčivy již tisíce let.

Skořici a její léčivé účinky znali staří Egypťané, Číňané i Řekové. Skořice byla dokonce jedním z nejvzácnějších koření, pro které se doslova a do písmene prolévala krev. O podmanění si Cejlonu bojovali Portugalci i Nizozemci. Později ji rozšířili do dalších oblastí, kde se rostlině také daří a může být pěstována ve velkém pro trhy celého světa.

Koření má silné antimykotické, antibiotické i protizánětlivé účinky, používá se ke snížení krevního tlaku, napomáhá metabolismu a štěpení tuků, i poklesu cholesterolu. Ulevuje však také při běžném nachlazení, harmonizuje zažívání a zevně se používá proti revma.

Mocný med

Také med se od nepaměti používal, a to hlavně ve formě tekutého obvazu. Med je tak nasycen cukry, že obsahuje jen malé procento vody, čímž ránu chrání ale i aktivně likviduje bakterie díky procesu, kterému se říká osmóza. Při smísením s lidským potem navíc také pozvolna vzniká peroxid vodíku. Ten ránu dezinfikuje a přispívá tak rychlejšímu hojení bez komplikací způsobených záněty.

Také med se směsí bylin používali Egypťané již před třemi a půl tisíci lety. Léčili tak popáleniny, vředy a záněty. Aplikovali medový obvaz i po drobných zákrocích a operacích. Podobnou zkušenost měli i obyvatelé starověké Číny o tisíc let později.

Med a skořice zatočí s cholesterolem i krevními cukry

A jak funguje med se skořicí? Shrnuje to pro vás toto krátké video z YouTube kanálu Lekovite biljke, které si můžete pustit i s českými titulky:

Zdroj: Youtube

Z výčtu léčivých účinků obou látek je jisté, že jejich spojením vznikne směs oslavovaná superlativy a je to tak. Nutno však dodat, že i když je skořice a med směsí používanou tisíciletí, věda zatím přesná a jednoznačná data, která by stoprocentně podpořila užívání směsi, nemá.

Nicméně zatím se i věda přiklání k tomu, že skutečně jde o směs, která je doslova nabitá antioxidanty, může redukovat vznik srdečních onemocnění díky balancování „špatného a dobrého“ cholesterolu, ale podporuje i citlivost na insulin a tím pozitivně ovlivňuje průběh cukrovky.

Také zevní použití směsi lze určitě doporučit. Ukazuje se totiž, že výtažek ze skořice funguje i proti některým rezistentním bakteriím, čím se antibakteriální působení tekutého obvazu jen znásobuje.

Související články