Zdroje: horizonclinics.org, www.adityabirlacapital.com

Problémy s vysokým krevním tlakem

Vysoký krevní tlak je problém, který trápí velkou skupinu lidí. Ve věku mezi 30 a 79 lety trpí vysokým tlakem okolo 32 % žen a 34 % mužů. Tento problém ohrožuje celou třetinu této věkové skupiny, a to je skutečně ohromné množství populace a také veliký problém.

Vysoký krevní tlak totiž časem poškozuje organismus, a vede tak k řadě závažných zdravotních komplikací. Sem patří například poškození cév a celého oběhového systému, ale také očí, ledvin, srdce či mozku v případě mrtvice, vaskulární demence.

Jak regulovat krevní tlak

Pokud máte vysoký krevní tlak, určitě vám lékař také vyložil celý seznam toho, jak byste mohli tlak snížit, respektive čeho se vyvarovat a co změnit. Vysoký krevní tlak lze totiž ovlivnit změnou životního stylu, ale příčinami mohou být také různá onemocnění.

Co ale dělat v případě náhlého zvýšení krevního tlaku? Taková náhlá změna je velmi nebezpečná, a pokud při sobě nemáte léky, může dojít k dramatickým poškozením organismu. Znáte způsoby, jak rychle snížit krevní tlak a zabránit těmto až kritickým následkům?

Podívejte se na toto video. Autor zde doporučuje několik potravin a také jak je připravit v případě zvýšení krevního tlaku.

Zdroj: Youtube

Jak pomoci při akutním zvýšení krevního tlaku?

Co dalšího lze doporučit při takovém akutním výkyvu? Odložte telefon, vypněte televizi a snažte se uklidnit, ale především také uvolnit někde dál od lidí. Mějte však s sebou známého nebo člena rodiny, v případě, že by bylo třeba s čímkoli pomoci. Soustřeďte se na své dýchání, nadechujte se zhluboka a na chvilku dech vždy zadržte.

Napijte se mléka, kokosové vody, brusinkového džusu nebo také vychlazeného ibiškového či heřmánkového čaje. Nápoje, ale i potraviny obsahující draslík, vápník a vitamin D vám pomohou regulovat krevní tlak okamžitě. Z lehkých jídel jsou to například banány nebo také ve videu zmíněný celer, ale také hořká čokoláda.

Ke snížení tlaku pomáhá také objetí. Možná se vám to zdá být divné, ale při objetí jiného člověka, ale i zvířete, tělo uvolní hormony, které redukují i vysoký tlak.

Související články