Koho zajímá prašnost v bytě?

Prašnost v bytě nezajímá jen uklízecí maniaky, ale hlavně ty, kteří trpí na alergie. Dnes již víme, že alergii nezpůsobuje prach, ale roztoči, kteří společně s prachem putují vzduchem. Schránky, sliny a výkaly roztočů jsou alergeny, které znepříjemňují život poměrně velkému množství lidí. 25 % populace trpí alergiemi ve spojení s roztoči a všechny ty by mělo zajímat, jak snížit prašnost v bytě, a tím se zbavit i roztočů.

Snižte prašnost, ale také teplotu

Faktem je, že roztočů se nelze zbavit stoprocentně. Úklidem a tím, jak byt vybavíte, můžete roztoče minimalizovat, ale je to boj nekonečný. Jako vždy je velmi důležitá prevence a zaběhnuté způsoby úklidu, ale ve snížení prašnosti nám mohou pomoci i spotřebiče. Navíc se můžete pokusit zhoršit podmínky hojně se vyskytujícím roztočům a omezit jejich výskyt ve vašem domově regulací teploty a vzdušné vlhkosti. Vzdušnou vlhkost je ideální držet pod 50 % a proto větrejte. Dvakrát denně deset až patnáct minut je tak akorát. Naučte se také spát v chladnější ložnici. Osmnáct stupňů je příjemnou teplotou na spaní, ale roztočům neprospívá.

V bytě snižte prašnost především v ložnici

Každý gram prachu je domovem dvěma až patnácti tisícům roztočů. Víření prachu vzduchem a jeho následné vdechování působí astmatikům a alergikům problémy, které mohou být různě závažné. Roztoči jsou nejčastěji přítomni v místech, kde je teplo, vlhko a kde mají dostatek potravy, respektive odumřelých šupinek kůže. Nejkoncentrovanější výskyt roztočů je jednoznačně v lůžku. Ale také v čalounění, polštářích či koberci je roztočů víc než dost.

Prašnost snížíte i volbou vhodných materiálů

Použijte speciální povlečení a také samotné lůžkoviny, které se vyrábějí z materiálů pro alergiky. Menší kusy, jako jsou polštáře, můžete vystavit mrazům. Stejně přistupujte i ke kobercům nebo závěsům, které ale pokud možno minimalizujte. Podlahové materiály, které nezachycují prach a lze je jednoduše mýt, jsou nejlepší.

Vhodné spotřebiče pomohou snížit i prašnost v bytě

Lůžko i čalounění je vhodné často čistit i vysávat. Vysavače opatřete HEPA filtrem a zvažte také čištění párou. Hloubkové čištění se nedá než doporučit. Ideálně čistěte koberce a čalounění dvakrát ročně.
Prach stírejte pravidelně ze všech povrchů. Nejlepší volbou je vlhká utěrka z mikrovlákna.

Zdroje: https://www.mollymaid.com, https://hobbyrecepty.cz, https://bydleni.instory.cz