Cholesterol ovlivňuje především náš jídelníček
Jsme to, co jíme. Doslova. Uzlíček nervů i nemocí s krevním obrazem, který překračuje limity a lékaře nabádají, aby nám napařil nějakou dietu, režim a možná i léky. Málokdo si dostatečně uvědomuje, že tělo dokáže na změny jídelníčku zareagovat docela rychle. Často jsou změny patrné už během několika dnů až týdnů, nicméně o skutečném snížení hladiny cholesterolu lze mluvit minimálně po měsíci či dvou. Čistící schopnost těla je poměrně dobrá, pokud jej dokážeme živit správnými potravinami. Jak si poradit například s cholesterolem?
Odborníci radí řídit se těmito pravidly:
- Obohaťte jídelníček o rozpustnou vlákninu
- Omezte nasycené tuky a trans tuky
- Soustřeďte se na nutričně vyváženou stravu
Jaké změny v jídelníčku udělat pro snížení cholesterolu?
I když se mluví především o nevhodnosti tuků ve stravě, pro snížení cholesterolu je klíčová především vláknina. Rozpustná vláknina je totiž často v naší stravě zastoupená nedostatečně. Sice běžně nějakou konzumujeme v oblíbeném ovoci, nicméně jablka, pomeranče a ostružiny nejíme v takovém množství, abychom denně tělu nabídli dostatek této důležité látky. Nezbývá než do jídelníčku zakomponovat i luštěniny, ovesné vločky či hnědou rýži.
V případě cholesterolu je zásadní omezit potraviny obsahující množství nasycených a trans tuků, které právě stojí za zvýšením „špatného“ čili LDL cholesterolu. Jde o tuky, které jsou obsaženy především v tučných masech, sýrech, ale také vysoce průmyslově zpracovaných potravinách.
Například trans tuků je v neupravených surovinách poměrně málo, ale v potravinářském průmyslu dochází ke vzniku a používání těchto tuků a ty se pak díky tomu v naší stravě objevují čím dál častěji. Mezi nejméně vhodné potraviny proto patří salámy, párky a další uzeniny, velmi tučné mléčné výrobky, kokosový a palmový olej a obecně také veškerá smažená jídla. Trans tuky se najdou nejen ve smažených a masných výrobcích, ale také průmyslově vyráběném pečivu.
Je jasné, že tuky nelze z jídelníčku zcela vyloučit a není to žádoucí ani pro tělo. Nicméně mezi vhodné patří nenasycené tuky, a především omega 3 mastné kyseliny. Ty se přirozeně nacházejí například v semínkách a oříšcích i rybách.
Jak snížit cholesterol rychle?
Změny potravin a přijaté nutriční látky nebudou samozřejmě organizmus ovlivňovat okamžitě. Aby byl tento stav zaznamenatelný, budete muset vytrvat. Vyvážená dieta by měla obsahovat přiměřené množství všeho, co potraviny nabízejí. Bílkoviny, tuky i cukry, ale ideálně z kvalitních, nezpracovaných potravin. Každá špatná volba má svou zdravější alternativu. Jídlo z malých provozů či ideálně vaše kulinářské výtvory jsou vždy lepší volbou.
Pokud se v jídelníčku soustředíte především na ryby, ořechy a semínka, celozrnné přílohy či luštěniny a doplníte je čerstvou zeleninou a ovocem, naučte se používat olivový olej. Změny v hladině cholesterolu by měly být velmi brzy patrné i měřitelné.
Snížení hladiny špatného cholesterolu jednoznačně podporuje také pohyb, redukce stresu a pozitivní prožitky. I když naše tělo také ovlivňuje genetická výbava, mnohem důležitější je skoncovat s kouřením a snížit nadváhu. Jednoduché to není, ale možné určitě!
Zdroje: webmd.com, my.clevelandclinic.org