Vysoký cholesterol je v dnešní době častým problémem, který může vést k závažným zdravotním komplikacím. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak cholesterol snížit, a to i bez užívání léků. Jedním z nejdůležitějších kroků je úprava stravy.
Zařazením potravin, které přirozeně snižují hladinu LDL (špatného) cholesterolu a zvyšují hladinu HDL (dobrého) cholesterolu, můžete výrazně zlepšit své zdraví. O které se jedná konkrétně?
Chcete znát fakta a mýty o cholesterolu? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu BrainMarket:
Zdravé tělo, zdravý cholesterol
Náš organismus si z části vytváří cholesterol samostatně a částečně ho přijímáme i potravou. Pokud jste zdraví, tělo si normálně udržuje správný poměr cholesterolu v krvi a v trávicím systému. Jestliže se ho objeví větší množství, usazuje se na stěnách cév, které kornatí, a mají tendence se zužovat a ucpávat. Jak této situaci předcházet zdravým jídelníčkem a které potraviny pravidelně konzumovat?
Ovesné vločky
Jedním z nejjednodušších způsobů, jak lze snížit hladinu nežádoucího cholesterolu, je konzumace ovesných vloček. Jedná se o potravinu s vysokým podílem zdravé rozpustné vlákniny, která pomáhá snižovat vstřebávání cholesterolu do krevního řečiště. Kromě toho obsahují i užitečné beta-glukany, které pozitivně ovlivňují léčbu zánětů a také zlepšují celkovou funkci jater. Nejlepší je vločky pojídat hned po ránu k snídani.
Ryby a omega-3 mastné kyseliny
Zcela jistě zařaďte do pravidelného jídelníčku i tučné ryby, jako je losos, makrela a sardinky. Jsou totiž bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které snižují triglyceridy a LDL cholesterol. Obsahují také bílkoviny a vitamin D, které jsou nepostradatelné pro naše celkové zdraví. Doporučuje se konzumovat ryby alespoň dvakrát týdně.
Vlašské ořechy
Určitě se také nezdráhejte jedenkrát denně jedné hrstce vlaškých ořechů. Nejenže také obsahují značné množství omega-3 mastných kyselin, které snižují triglyceridy a LDL cholesterol, ale je v nich i značný podíl vlákniny a antioxidantů, které chrání srdce a cévy.
Olivový olej
I každodenní konzumace kvalitního olivového oleje může snížit LDL cholesterol a chránit tak vaše srdce. Tento druh oleje je bohatý na mononenasycené mastné kyseliny a polyfenoly, které chrání nejen srdce, ale i cévy před poškozením.
Přidávejte si ho do salátů, zálivek, anebo si dejte hned po ránu malého zdravotního panáčka, nejlépe nalačno.
Zdroje: www.piedmont.org, www.prozeny.blesk.cz, www.flowee.cz