Zdroje: www.medicalnewstoday.com, www.mayoclinic.org

Jak snížit krevní tlak?

Podívejte se na povídání Aleše Lamky o tom, jak snížit krevní tlak. Fitness trenér není doktor, nicméně Aleš správně seřadil veškeré možnosti, jak snížit krevní tlak. Stejná doporučení najdete i na seznamu sestaveném vědci, nejede o žádné novinky, ani tajemství, ale sumu doporučení:

Zdroj: Youtube

Vysoký krevní tlak koresponduje s váhou

Nadváha je rozhodně na vrchních řádcích tohoto seznamu. Kila navíc zásadně ovlivňují hodnoty krevního tlaku, a proto každé snížení váhy má pozitivní vliv na měřené hodnoty. Společně s kily se uvádí jako zásadní a směrodatný také obvod pasu. Riziko vysokého krevního tlaku je vyšší u mužů s obvodem větším než 100 cm, u žen je tato hodnota jen o 10 cm nižší.

I chůze patří k pohybu

Také pravidelné cvičení a pohyb mají vliv na krevní tlak a nemusí jít o aktivity nijak náročné. I chůze patří k pohybu, který napomáhá snížit vysoké hodnoty krevního tlaku.

Máte dost draslíku?

Strava a pitný režim jsou neméně důležité. Vyvážený jídelníček a strava bohatá na zeleninu a ovoce se také odráží na výsledcích měření tlaku. Důležité je zmínit množství draslíku, který zásadně snižuje negativní vliv soli.

Kolik soli sníme? Nikdo neví

Právě zmíněná sůl je dalším bodem. Množství sodíku, který přijímáme v potravě je velmi rozdílný podle toho, jaký jídelníček zvolíme. Nějakou sůl konzumuje každý, a i sůl je pro tělo důležitá, ale samozřejmě jen v určitém množství. Protože sůl nijak neměříme, snažte se omezit vyloženě slaná jídla a pochutiny, vyhněte se také polotovarům, omezte uzeniny a další již tepelně upravené potraviny, u který není jasné, kolik soli obsahují.

Alkohol, kouření, stres. Klasika, ale dá se to změnit

Omezte nebo skoncujte s alkoholem, kouřením či drogami. K tomu asi skutečně není potřeba nic dodávat. Stejně tak jako k redukci stresů. To je poměrně náročný úkol, nicméně je jasné, že krevní tlak a zátěž pro srdce představují stresy, a to jak intenzivní krátkodobé, tak ty, které trvají dlouho.

Jak spíte?

Také kvalitní spánek přispívá k redukci tlaku. U dospělých se doporučuje spát minimálně 7 hodin, ale ještě lépe 8 hodin denně. Pokud spíte kratší dobu, můžete to klidně započítat do stresů, kterých byste se měli zbavit.

Kdy je káva prospěšná?

I když káva je rozhodně dobře známým stimulantem srdce, pro zdravého člověka rozhodně nepředstavuje problém, pokud je konzumovaná v rozumném množství. Odborníci se shodují, že denním limitem by měly být čtyři šálky kávy denně. Za toho předpokladu je káva dokonce tělu i mysli prospěšná a lze ji doporučit.

Bylinky a doplňky až na konec

Doplňky stravy a případně bylinky či léčiva jsou až na konci tohoto seznamu. I když lidé nejčastěji sahají právě po nich a nikoho to nepřekvapí, nicméně zásadnější jsou všechny ostatní možnosti redukce tlaku a ze všech nejvíc je to již zmíněné snížení hmotnosti, kterému odborníci přikládají zdaleka největší váhu.

Související články