Týká se vás častá bolest zad a krční páteře? Možná to může být důsledkem spánku v nesprávné poloze. Během spánku tělo odpočívá a regeneruje se, a proto záleží na tom, v jaké je pozici, aby se zbytečně nezablokovalo.

Jak na správné spaní, se dozvíte od čínského mistra Mu Yuchun v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Čínský mistr Mu Yuchun

Mistr Mu Yuchun je uznávaným a váženým učitelem tradičních čínských bojových umění a zároveň odborník v oblasti tradiční čínské medicíny. Propaguje prastaré čínské učení a techniku, která se zaměřuje na uvolnění každé části těla během spánku. To by nikdy nemělo být v nekomfortní poloze.

A v čem spočívá „kouzelný“ trik čínského mistra?

Starodávný čínský trik pro zdravý spánek je nejen o správné poloze, ale také o použití polštářů, kterými se podepírá tělo. Díky tomu si organismus odpočine a druhý den vás nebude sužovat žádná bolest, naopak budete plní energie. Jak tedy zaujmout tu správnou pozici?

Poloha na zádech

Pokud patříte k těm, kteří rádi odpočívají na zádech, jistě znáte po celé noci bolest v bedrech, v místě, kde se záda ohýbají. Velice snadno tomu předejdete, když si vložíte pod kolena na spaní polštář. Díky tomu se celé tělo uvolní.

Stejně tak by vám neměla hlava zapadat do ramen, kromě jiného se kvůli tomu objevuje i noční chrápání. Pokud si krk podložíte polštářem, budete mít hlavu a krk ve správné rovné poloze a zcela jistě se vám bude i lépe dýchat.

Poloha na boku

Poloha, která je sice nejoblíbenější, ale zároveň i nejproblematičtější vzhledem k nesprávnému prohnutí páteře. Když ležíte na boku, kolena se vzájemně dotýkají a jedna ruka bývá natažená. Dochází tím k nepříjemnému napětí v rameni. Zde lze využít polštář, který si vložíte mezi kolena, srovnáte tak pozici páteře.

Je však nutné vyrovnat i ruce, které jsou vlastně v nepřirozené poloze. Proto je také nutné, podložit si polštářem ruku, na které ležíte a současně si před tělo položit další polštář, na kterém spočine druhá ruka. V podstatě budete polštáře objímat.

Spaní na břiše: Ano, či ne?

Nejnevhodnější polohou ke spaní je pozice na břiše. Nejenže si tlačíte na žaludek, ale dochází ke zplošťování přirozené křivky páteře a k nezdravému zatížení zádových svalů. Bohužel spaní na břiše má i negativní vliv na krk, který je otočený do strany. Často to vede k bolestem v zádech, mezi rameny a v oblasti krční páteře.

Dodržujte zdravý životní styl

Kvalitní spánek můžete regulovat i zdravou stravou a pravidelnou fyzickou aktivitou. Dávejte přednost zdravým potravinám a omezte konzumaci alkoholu, kofeinu i nikotinu. Na škodu nejsou ani relaxační techniky, meditace či jóga. Hluboký dech totiž podporuje klidný a zdravý spánek.

Související články

Zdroje: www.ferty.cz, www.damskydenik.cz, www.ihospodyne.cz